Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că este „scandalos” faptul că Curtea Supremă din statul conservator Alabama a echivalat embrionii congelați cu copiii, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

„Un tribunal din Alabama a pus în pericol accesul la anumite tratamente pentru infertilitate”, a denunțat liderul democrat într-un comunicat.

„Refuzul de a recunoaște capacitatea femeilor de a lua aceste decizii pentru ele și familiile lor este scandalos și inacceptabil”, a denunțat el.

Într-o hotărâre pronunțată vineri, cea mai înaltă instanță din sudul statului american a considerat că embrionii conservați prin congelare sunt „copii”.

Ca o consecință directă a acestei decizii, mai multe clinici specializate în reproducerea asistată medical au anunțat că își suspendă activitățile de fertilizare in vitro (FIV).

Universitatea Alabama din Birmingham (UAB) s-a declarat, într-un comunicat, „întristată” de impactul acestei suspendări asupra pacienților din unitățile sale medicale.

„Dar trebuie să evaluăm posibilitatea ca pacienții și medicii noștri să fie urmăriți penal sau să se confrunte cu amenzi pentru că au respectat standardul de îngrijire pentru FIV”, a precizat ea.

„Recenta decizie a Curții Supreme din Alabama nu ne dă altă opțiune decât să ne suspendăm activitatea”, a anunțat joi Mark Nix, șeful unei alte clinici de fertilizare.

Resolve, principala asociație americană dedicată infertilității, avertizase deja marți că acest raționament ar putea avea „consecințe devastatoare” pentru procedurile de fertilizare in vitro.

Legea din 1872

„Să nu vă înșelați”, a declarat joi Joe Biden, această decizie „este rezultatul direct al răsturnării lui Roe vs. Wade”, hotărârea care stabilește dreptul la avort și pe care Curtea Supremă a SUA a anulat-o în urmă cu aproape doi ani.

Hotărârea din Alabama reflectă „exact tipul de haos la care ne așteptam când Curtea Supremă a anulat” această decizie, denunțase deja purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanției constituționale a dreptului la avort, ceea ce a determinat numeroase state, inclusiv Alabama, să restricționeze sau să interzică avorturile.

Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o problemă-cheie pentru democrați în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Decizia de vineri a fost motivată de o plângere depusă de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro.

Invocând o lege din 1872 privind moartea minorilor din cauza neglijenței, aceștia au intentat proces după ce un alt pacient le-a distrus accidental embrionii intrând într-o zonă de depozitare.

Inițial, o instanță a respins cazul, hotărând că embrionii nu puteau fi descriși ca „persoane” sau „copii”.

Dar vineri, cu o majoritate de 7 judecători la 2, toți republicani, Curtea Supremă din Alabama a decis în schimb că legea privind decesele infantile „se aplică tuturor copiilor nenăscuți, fără limite”.

„Ea se aplică tuturor copiilor, născuți sau nenăscuți”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei, presărat cu referințe biblice.