Partidul „Renaissance” al președintelui francez Emmanuel Macron nu reușește să găsească un candidat care să deschidă lista pentru alegerile europarlamentare, concluzionează AFP și Euractiv după ce anunțarea așa-zisei „remorci” electorale a fost amânată în mod repetat.

Emmanul MacronFoto: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia Images

AFP amintea miercuri că Renaissance urmează să își țină primul miting de campanie pe 9 martie, fiind desigur așteptat ca politicianul care va deschide lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European să fie prezent. Însă deocamdată nimeni nu știe cine va fi acesta, nici măcar liderii partidului.

Numele candidatului de pe prima poziție a listei trebuia să fie anunțat la sfârșitul lunii ianuarie însă partidul lui Macron nu a venit nici până acum cu el și, în absența unor noi vești, s-ar părea că 9 martie va fi noul termen limită.

„Am pierdut vremea”, a declarat săptămâna trecută pentru televiziunea France 2 eurodeputatul Bernard Guetta de la grupul Renew Europe. Partidul lui Macron este unul dintre membrii fondatori ai acestei familii politice europene.

Îngrijorări în partidul lui Emmanuel Macron

Euractiv notează că situația a provocat neliniște în partidul prezidențial în contextul în care celelalte formațiuni politice par să își fi început deja campania electorală.

Iar sondajele de opinie arată că, în lipsa unui candidat care să tragă după el Renaissance, partidul „băltește” din luna decembrie la doar 19% din intenția de vot. Situația este cu atât mai delicată întrucât protestele fermierilor francezi i-au făcut pe ceilalți candidați să se poziționeze deja în privința unor subiecte precum politica agricolă și comercială a UE, în timp ce guvernul condus de noul premier Gabriel Attal este nevoit să stingă incendiu după incendiu.

Pentru mult timp s-a crezut că secretarul general al Renaissance, Stéphane Séjourné, va fi candidatul care va deschide lista la europarlamentare, însă acest lucru este practic exclus acum, ținând cont că Macron și Attal l-au ales în luna ianuarie să fie noul ministru de externe al Franței.

Partidul prezidențial a ajuns acum în situația de a fi singura formațiune politică franceză care nu a anunțat cine va deschide lista pentru alegerile europarlamentare, o nouă bătaie de cap pentru familia Renew Europe în condițiile în care sondajele de opinie arată că ar putea pierde aproape 20 dintre cei 101 eurodeputați ai săi în urma alegerilor din luna iunie.