Fratele lui Joe Biden a fost audiat miercuri de către deputații republicani din Congres care desfășoară o anchetă de destituire a președintelui, acuzat că a mințit poporul american în legătură cu afacerile familiei sale, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Această anchetă este respinsă din start de democrați, care o consideră o manevră politică în plin an electoral. Ea nu are practic nicio șansă de reușită.

Republicanii l-au interogat pe James Biden, în vârstă de 74 de ani, în legătură cu o serie de tranzacții financiare care, în opinia lor, îl incriminează pe fratele său, președintele democrat.

„Sunt în afaceri de 50 de ani (...) Joe Biden nu a fost niciodată implicat și nu a avut niciun interes financiar direct sau indirect în aceste activități. Niciunul”, a declarat James Biden în fața comisiei, potrivit declarațiilor raportate de mai multe instituții media.

Dreapta îl acuză pe Joe Biden, deocamdată fără dovezi concludente, că și-a folosit influența pe vremea când era vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a permite familiei sale să desfășoare afaceri dubioase în Ucraina și China.

În centrul anchetei se află fratele lui Joe Biden și fiul președintelui, Hunter.

Dar ancheta republicană a fost slăbită de punerea sub acuzare, la mijlocul lunii februarie, a unui fost informator al FBI, Alexander Smirnov, care este urmărit penal pentru că a mințit și a fabricat acuzații false de corupție împotriva fiului lui Joe Biden.

Acesta, în vârstă de 43 de ani, i-a acuzat pe Joe și Hunter Biden că au luat fiecare câte cinci milioane de dolari în mită pentru a permite unei companii ucrainene de gaze, Burisma, să scape de urmărirea penală - o poveste care a fost fabricată, potrivit actului de acuzare.

Marți, procurorii americani au raportat că Alexander Smirnov a recunoscut că a primit unele dintre informațiile sale de la persoane legate de serviciile secrete rusești.

Hunter Biden, un om de afaceri care s-a orientat acum spre pictură, este o țintă preferată a republicanilor, care alimentează suspiciunile privind afacerile sale.

Dar ancheta judiciară în curs de desfășurare asupra fiului președintelui nu a reușit până acum să confirme aceste acuzații.

Mai presus de toate, ea a evidențiat dependența sa de droguri și alcool - pe care insistă că a depășit-o - și a dus la două inculpări împotriva sa: una pentru fraudă fiscală, iar cealaltă pentru posesie ilegală de armă de foc.