Republica Cehă este în discuții cu Germania pentru a obține 15 tancuri Leopard 2A4 drept cadou ca să compenseze sprijinul militar ceh pentru Ucraina și, posibil, pentru a cumpăra alte 15 de la industria germană de apărare, a anunțat miercuri Ministerul Ceh al Apărării, relatează Reuters.

tancuri Leopard 2A4, Armin Papperger, CEO Rheinmetall, cancelarul Olaf Scholz si ministrul german al Apararii Boris PistoriusFoto: PHILIPP SCHULZE / AFP / Profimedia

Cehii au primit anterior 15 tancuri Leopard 2A4 din Germania ca donație și intenționează să comande cea mai modernă versiune - 2A8, tancuri care urmează să fie livrate în următorii ani.

Ministerul a spus că cele 15 tancuri suplimentare care vor fi cumpărate ar costa sute de milioane de euro și ar contribui la îmbunătățirea capacităților țării pe fondul trecerii de la echipamentele din epoca sovietică pe care le-a donat în mare parte Ucrainei.

„Dacă negocierile actuale se vor încheia cu succes, Cehia va avea 42 de tancuri principale de luptă Leopard 2A4 și tancuri de recuperare pe același șasiu”, se arată într-un comunicat al ministerului.

„După 2030, armata cehă ar putea avea peste 100 de tancuri Leopard de două tipuri în serviciu activ și rezervă”, a adăugat acesta.

Tancurile Leopard sunt produse în comun de Rheinmetall RHMG.DE din Germania și Krauss-Maffei Wegmann.

Guvernul ceh a purtat discuții pentru a cumpăra aproximativ 70 de tancuri Leopard 2A8 într-o achiziție comună din industrie cu guvernul german.

În afară de cele 15 Leopard 2A4 deja donate, armata cehă încă mai folosește 30 de tancuri T-72M4CZ modernizate din epoca sovietică și unele T-72 nemodernizate, dar cele mai multe dintre acestea au fost donate Ucrainei.

Cehia a fost prima țară care a trimis echipamente grele în Ucraina în 2022 și a furnizat până acum 62 de tancuri T-72, precum și 131 de vehicule de luptă de infanterie, 16 sisteme de apărare aeriană și șase elicoptere din rezervele armatei, a declarat premierul Petr Fiala, citat de agenția de presă CTK.