Juan Orlando Hernandez, fostul președinte al Hondurasului și un aliat al Washingtonului în timpul celor două mandate ale sale, a lucrat „mână în mână” cu traficanții de droguri de la care a primit milioane de dolari, au declarat miercuri procurorii americani la deschiderea procesului fostului șef de stat, relatează Reuters.

Juan Orlando Hernandez a condus Honduras timp de 8 aniFoto: Richard Drew / Associated Press / Profimedia Images

Hernandez a fost președinte al Hondurasului între 2014 și 2022, perioadă în care țara sa a primit asistență americană în valoare de peste 50 de milioane de dolari pentru lupta împotriva traficanților de droguri. Washingtonul a alocat Hondurasului zeci de milioane de dolari și sub formă de asistență militară și de securitate.

Hernandez a fost lăudat inclusiv de către fostul președinte american Donald Trump pentru măsurile luate împotriva migrației ilegale. Însă la doar 3 luni după ce Hernandez a părăsit funcția prezidențială el a fost pus sub acuzare de procurorii federali din Manhattan, care susțin că el a primit mită în valoare de milioane de dolari din partea traficanților de cocaină pentru a-i proteja.

Merrick Garland, procurorul general al SUA, a afirmat că Hernandez a abuzat de putere și că a condus țara sa ca un „narco-stat”.

„El a lucrat mână în mână timp de ani de zile cu unii dintre cei mai mari și violenți traficanți de droguri din Honduras pentru a trimite tonă după tonă de cocaină aici, în Statele Unite”, a declarat procurorul David Robles la deschiderea procesului.

Fostul președinte al Hondurasului riscă peste 40 de ani de închisoare în SUA

Hernandez, în vârstă de 55 de ani, respinge acuzațiile la adresa sa și a pledat nevinovat. Avocatul apărării urmează să își susțină pledoaria de deschidere mai târziu în cursul zilei de miercuri.

Însă el a declarat anterior că traficanții de droguri l-au defăimat pe clientul său pentru a primi la rândul lor pedepse mai ușoare și ca răzbunare pentru măsurile dure pe care Hernandez le-a luat pentru a opri flagelul cocainei.

Procurorul Robles a admis că Hernandez a pretins în public că luptă împotriva traficului de droguri și că ocazional a colaborat cu SUA pentru a realiza acest lucru.

„Dar în spatele scenei el s-a asigurat că traficanții de droguri care îi rămân loiali sunt protejați”, a declarat procurorul american, adăugând că printre traficanții apărați de fostul șef de stat s-a numărat chiar fratele acestuia.

Fratele lui Hernandez, un fost legiuitor din parlamentul hondurian, a fost condamnat la închisoare pe viață în SUA în 2019 în baza unor acuzații legate de traficul de droguri.

Mai devreme în cursul lunii februarie doi bărbați inculpați alături de fostul președinte - verișorul său și fostul șef al poliției naționale din Honduras - au pledat vinovați la acuzațiile formulate de procurorii americani împotriva lor.

În cazul în care Hernandez va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare, el riscă o pedeapsă de cel puțin 40 de ani de închisoare. Este așteptat ca procesul său să dureze între două și trei săptămâni, potrivit Reuters.