„Kaan”, numele dat de Turcia primului avion de apărare produs de industria sa de apărare, a decolat miercuri pentru zborul său inaugural, relatează Reuters.

Avionul de vanatoare „KAAN”Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Turcia, a doua țară NATO ca dimensiune a forțelor armate, a anunțat în 2016 că intenționează să producă un avion de luptă autohton, pe fondul unor tensiuni de atunci cu Rusia, pe care a acuzat-o de mai multe ori de încălcarea spațiului său aerian.

Compania aerospațială turcă TUSAS a semnat anul următor un acord în valoare de 125 de milioane de dolari cu BAE Systems din Marea Britanie pentru a dezvolta un avion de vânătoare de ultimă generație.

TUSAS a publicat miercuri o înregistrare video care arată avionul KAAN decolând și apoi întorcându-se la o bază aeriană aflată la nord de Ankara.

„Datorită KAAN, țara noastră va avea nu doar un avion de luptă de generație a cincea, ci și tehnologii pe care puține țări din lume le au”, a declarat Haluk Gorgun, șeful Directoratului Industriilor de Apărare (SBB) din Turcia, într-o postare făcută pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

Turcia vrea să producă și motoare autohtone pentru avionul său de vânătoare

Primele versiuni ale avionului de vânătoare vor folosi motoare General Electric F-110, cele folosite și de generația a patra a aeronavelor F-16 produse de Lockheed Martin. Turcia afirmă însă că în cele din urmă dorește ca avionul pe care l-a produs industria sa de apărare să fie alimentat de asemenea de motoare produse autohton.

Gorgun afirmă însă că autoritățile turce nu se așteaptă ca producția unui astfel de motor să înceapă mai devreme de 2028.

Turcia a ajuns recent la un acord cu SUA să cumpere 40 de avioane F-16 și 79 de kituri de modernizare pentru avioanele F-16 pe care le deținea deja. Washingtonul blocase timp de ani de zile vânzările de F-16 către Turcia după ce guvernul președintelui Recep Erdogan a cumpărat din Rusia sisteme antiaeriene S-400.

Mai mulți oficiali de la Washington au declarat presei americane sub condiția anonimității că decizia de a permite aceste vânzări a fost luată în schimbul ratificării de căre Ankara a aderării Sudiei la NATO.

Un oficial american a declarat mai devreme în cursul lunii pentru Reuters că Statele Unite au aşteptat ca documentele de ratificare avizate de Turcia să fie depuse fizic la Washington înainte de a da undă verde contractului.