Testul de lansare a unei rachete Trident de pe un submarin al Marii Britanii a eşuat, pentru a doua oară consecutiv, anunţă BBC.

Fotografie de arhivă din 2016 cu declanșatorul tactic care va fi folosit în etapa finală a lansării unei rachete nucleare, la bordul submarinului HMS VanguardFoto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Cel mai recent test a fost efectuat de la HMS Vanguard, în largul coastei de est a Statelor Unite, notează News.ro.

Sistemele de propulsie ale rachetei au cedat şi aceasta a aterizat în mare, în apropierea locului de lansare, potrivit The Sun, care a relatat primul această defecţiune.

Rachetele Trident transportă focoasele nucleare ale Marii Britanii - arma de ultimă instanţă.

Acest lucru este extrem de jenant atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru producătorul american al rachetelor Trident.

Testele britanice ale rachetelor Trident sunt rare, nu în ultimul rând din cauza costurilor. Preţul fiecărei rachete este de aproximativ 17 milioane de lire sterline.

Ministrul britanic al apărării, prezent la test

Atât secretarul Apărării, Grant Shapps, cât şi şeful Marinei Militare se aflau la bordul HMS Vanguard atunci când aceasta a tras racheta de test neînarmată în largul coastei de est a Americii în ianuarie.

Aceasta ar fi trebuit să zboare câteva mii de kilometri înainte de a ateriza inofensiv în Atlantic, între Brazilia şi Africa de Vest. În schimb, racheta a căzut în ocean în apropierea locului de unde a fost lansată.

Precedentul test efectuat de pe un submarin britanic în 2016 s-a soldat, de asemenea, cu un eşec, când racheta a deviat de la curs.

La vremea respectivă, Sunday Times a relatat că tirul de testare a fost lansat de la HMS Vengeance, în largul coastei Floridei.

Documentul a precizat că racheta Trident II D5 trebuia să fie lansată la 9.012 km (5.600 mile) către o ţintă maritimă din largul coastei de vest a Africii, dar a virat spre SUA.

Cauza care a dus la această defecţiune rămâne strict secretă, a relatat ziarul, dar a citat o sursă navală de rang înalt care a declarat că racheta a suferit o defecţiune în zbor după ce a fost lansată din apă.

Într-o declaraţie, Ministerul Apărării a recunoscut că a avut loc o anomalie la cea mai recentă lansare, dar a mai susţinut că HMS Vanguard şi echipajul său s-au dovedit „pe deplin capabili" în operaţiunile lor, iar testul a "reafirmat eficacitatea descurajării nucleare a Regatului Unit".

Declaraţia a adăugat că Trident este „cel mai fiabil sistem de armament din lume", după ce a efectuat cu succes peste 190 de teste.

Trident este numele sistemului de arme nucleare al Marii Britanii şi include submarine, rachete şi focoase nucleare.