Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat marţi că întrerupe aprovizionarea cu alimente în nordul Fâşiei Gaza până când condiţiile din teritoriul palestinian vor fi din nou suficient de sigure, informează Reuters și Agerpres.

Palestinieni din Cisiordania impartind ajutoare primiteFoto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Agenţia umanitară din cadrul ONU, cu sediul la Roma, a precizat într-un comunicat că decizia „nu a fost luată cu uşurinţă, deoarece ştim că înseamnă că situaţia de acolo se va înrăutăţi şi mulţi oameni sunt în pericol să moară de foame”.

PAM, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi agenţia ONU pentru copii UNICEF au avertizat luni că alimentele şi apa potabilă sunt „incredibil” de insuficiente în Gaza, iar bolile sunt larg răspândite, ceea ce duce la o creştere abruptă a malnutriţiei acute după patru luni de război între Israel şi gruparea teroristă Hamas.

Criza alimentară este puternică în special în nord, unde în ianuarie s-a constatat că unul din şase copii mai mici de doi ani suferă de malnutriţie acută, iar „situaţia este probabil şi mai gravă în prezent”.

PAM reluase duminică transporturile de alimente în nordul Fâşiei Gaza după trei săptămâni de întrerupere cauzată de un atac asupra unui camion al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni UNRWA şi de „absenţa unui sistem funcţional de notificare umanitară”.

Un convoi de camioane pornit spre oraşul Gaza a fost luat atunci cu asalt de populaţia înfometată iar după ce a intrat în localitate s-a confruntat cu focuri de armă. A doua zi, camioanele PAM au fost jefuite între localităţile Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza şi Deir al Balah din centru, iar un şofer a fost bătut.