Premierul eston Kaja Kallas a declarat marți că țara sa a dejucat o „operațiune hibridă” planificată de serviciile de securitate ale Rusiei pe teritoriul Estoniei, relatează Reuters.

Directorul FSB, Alexander Bortnikov, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, și ministrul rus de interne, Vladimir KolokoltsevFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Estonia a oprit cu succes o operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul nostru. Știm că Kremlinul ne țintește toate societățile democrate. Răspunsul nostru: să fim deschiși și să le dezvăluim metodele. Aceasta este calea de a descuraja acțiunile dăunătoare și de a ne face rezilienți”, a transmis ea pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

Deși Kallas nu a oferit mai multe detalii cu privire la operațiune, ea a distribuit într-o postare separată o știre a ERR, societatea de radiodifuziune de la Tallin, care anunță că Serviciul de Securitate Internă al Estoniei (SSI) a identificat persoanele responsabile de vandalizarea mașinilor ministrului eston de interne și a unui jurnalist anul trecut.

SSI a anunțat că a arestat 10 persoane în legătură cu această anchetă și că crede că ele au acționat la instrucțiunile serviciilor speciale rusești. Serviciul eston de informații a mai spus că crede că obiectivul operațiunii hibride a fost de a provoca teamă și tensiuni în țară.

Potrivit aceleiași surse, dovezile sugerează că suspecții au îndeplinit fiecare diverse roluri după ce au primit instrucțiuni din partea serviciilor de la Moscova. De exemplu, unii dintre ei au strâns informațiile necesare pentru a realiza atacuri și apoi le-au pus în aplicare.

Alții au fost încurajați să comită diferite infracțiuni, precum spargerea parbrizelor mașinilor ministrului de interne Lauri Laanemets și a jurnalistului vizat. SSI afirmă că unii dintre colaboratorii rușilor au vandalizat și memoriale.

Estonia spune că suspecții au atentat la securitatea sa națională

„Au fost declanșate procedurile relevante în conformitate cu Codul Penal, care vizează infracțiuni împotriva securității de stat a Republicii Estonia”, a declarat procurorul Triinu Olev.

„Nu putem trece cu vederea gravitatea faptelor investigate și faptul că, potrivit suspecților, ei au fost pregătiți să ia parte la activități împotriva securității Republicii Estonia fără a se gândi la consecințele faptelor lor”, a adăugat acesta.

Procurorul a precizat că persoanele arestate sunt cetățeni ai Rusiei și Estoniei și că unele dintre ele dețin cetățenia ambelor țări.

Tensiunile dintre Moscova și țările baltice au crescut puternic după începerea invaziei rusești în Ucraina în condițiile în care cele din urmă sunt susținătoare puternice ale Kievului, dată fiind propria istorie zbuciumată cu Rusia.

Marțea trecută Rusia a dat-o în urmărire pe Kaja Kallas într-un dosar care pare să aibă legătură cu demolarea monumentelor sovietice din Estonia. În afară de ea, poliția rusă i-a dat în urmărire pe zeci de oficiali din statele baltice.

În ultimii ani, în statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente moştenite de la fosta Uniune Sovietică - gesturi care au marcat respingerea perioadei în care Estonia, Letonia şi Lituania au fost anexate de URSS.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.