Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Franţa după moartea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP și Agerpres.

Alexei NavalniiFoto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia

"Am solicitat convocarea ambasadorului rus astăzi la orele 18.30" (ora Parisului, 17.30 GMT), a anunţat el în timpul unei vizite în Argentina, estimând că "regimul lui Vladimir Putin şi-a arătat încă o dată adevărata natură".

O sursă diplomatică a declarat pentru AFP că ambasadorul Rusiei a fost primit la ora indicată.

Madrid, Stockholm, Berlin, Haga şi Oslo au anunţat, de asemenea, luni că l-au convocat pe ambasadorul rus la post în ţara lor.

Moartea lui Navalnîi, 47 de ani, într-o închisoare îndepărtată din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani, după ce supravieţuise unei otrăviri în 2020 de care el acuza Kremlinul, a fost anunţată vineri. Navalnîi a murit după trei ani de detenţie.

Ţările occidentale au acuzat în unanimitate autorităţile ruse, pe care le consideră responsabile pentru această moarte.

Şeful diplomaţiei franceze vizitează Argentina luni şi marţi, pentru prima sa călătorie în America Latină. La prânz s-a întâlnit cu preşedintele argentinian, ultra-liberalul Javier Milei, apoi mai târziu cu omoloaga sa, Diana Mondino.