Moartea lui Navalnîi, un rival important al lui Vladimir Putin care a militat împotriva corupției oficiale și a condus proteste majore împotriva Kremlinului, a fost anunțată vineri de autoritățile penitenciare din Rusia.

Convoi cu trupul lui NavalniiFoto: captura Mediazona

Camerele de supraveghere a traficului par să fi surprins un convoi rusesc care transporta trupul lui Alexei Navalnîi de la închisoare la morgă, potrivit Sky News.

Mediazona, o instituție media rusă, a publicat imaginile filmate de camerele de luat vederi în timpul nopții de 16-17 februarie - în aceeași zi cu moartea lui Navalnîi.

Ambele camere de luat vederi arată același convoi care traversează râul Ob la sud de Labitnangi, care este singurul drum dintre închisoarea Kharp și morga din Salekhard, unde se pare că se află corpul opozantului.

Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi va mai fi ținut încă 14 zile, potrivit purtătoarei de cuvânt a disidentului rus, Kira Kira Iarmîş, citată de Sky News.

„Anchetatorii le-au spus avocaților și mamei lui Alexei că nu le vor da cadavrul”, a scris ea pe platforma X.

Ea a spus că autoritățile au susținut că trupul neînsuflețit al disidentului rus va mai fi ținut încă 14 zile, timp în care ar urma să fie făcută o „examinare chimică”. Acesta, în condițiile în care Yulia Navalnaia, văduva disidentului Alexei Navalnîi, a acuzat că soțul său ar fi fost otrăvit cu Noviciok, iar autoritățile ruse i-au ascuns corpul în timp ce ar aștepta ca urmele substanței să dispară.

Până acum, mamei lui Navalnîi și avocatului acestuia nu li s-a permis să vadă trupul neînsuflețit.

„Mama lui Aleksei (Navalnîi) şi avocaţii săi au sosit la morgă (luni) dimineaţa. Nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns”, a anunțat pe reţele de socializare purtătoarea de cuvânt a fostului disident, Kira Iarmîş.

Yulia Navalnaia a declarat într-un mesaj video publicat luni că vrea să continue munca acestuia și să lupte pentru o Rusie liberă, conform Reuters.

Ce știm până acum despre moartea lui Navalnîi

Cronologia evenimentelor:

  • 14 februarie

Când Navalnîi a fost plasat în izolare pentru a 27-a oară, echipa sa a publicat o postare pe Instagram dedicată soției sale, Iulia Navalnaia, de Ziua Îndrăgostiților. Ar fi ultima declarație pe rețelele de socializare.

Între timp, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) și de la Direcția L legată de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășește pedeapsa, potrivit Gulagu.net.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a spus Gulagu.net.

  • 15 februarie

10:00 a.m.: Navalnîi a apărut prin link video la un tribunal regional.

„S-a simțit bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ [la audiere], a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a declarat serviciul de presă al instanței pentru presa RBC.

  • 16 februarie

Înainte de ora 8:00: Gardienii închisorii au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților de la primele ore ale zilei și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc, potrivit sursei Novaia Gazeta.

8:00 a.m.: Un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat despre moartea lui Navalnîi la acest moment.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară”, a spus deținutul. „În caz contrar, de ce au trebuit să ne închidă bine în cazarmă și să organizeze o verificare dimineața?”În clipurile de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie bine dispus.

În jurul orei 10:30: Conform afirmațiilor făcute de autoritățile închisorii, Navalnîi ar fi făcut o plimbare de o oră. S-a prăbușit imediat după ce s-a întors de la plimbare. Navalnîi, însă, a scris într-o scrisoare anterioară că deținuții plasați în izolare la IK-3 aveau voie să facă o plimbare la 6:30 dimineața.

În jurul orei 11:45: După ce Navalnîi s-a prăbușit, o ambulanță a sosit la IK-3 pentru a „a îndeplini măsurile de resuscitare pe care medicii coloniei le-au aplicat deja” lui Navalnîi, potrivit Interfax.

14:17: Ora exactă a morții lui Navalnîi, așa cum este menționată în informarea oficială.

14:19: Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Nenets a publicat un comunicat de presă care anunță moartea lui Navalnîi1

8:00: Verificarea de rutină de seară a deținuților a fost accelerată, potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaya Gazeta Europa sub condiția anonimatului.

14:20: Agențiile de presă administrate de stat au raportat moartea lui Navalnîi.

14:21: Radiodifuzorul RT, finanțat de Kremlin, a raportat, citând o sursă anonimă, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge

14:30: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că nu știe nimic despre cauzele morții lui Navalnîi. Peskov confirmă că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.