China a declarat duminică că își „intensifică” patrulele în apropierea unei insule aflate în apropierea coastelor sale, dar controlată de Taiwan, după moartea în această săptămână a doi chinezi care au fost urmăriți de autoritățile taiwaneze, potrivit AFP.

Soldati taiwaneziFoto: Walid Berrazeg / Zuma Press / Profimedia Images

Incidentul a avut loc miercuri în apropierea insulelor Kinmen. Situate la doar câțiva kilometri de orașul Xiamen din provincia Fujian (estul Chinei), insulele se află sub controlul autorităților taiwaneze.

Potrivit autorităților chineze, o barcă de pescuit cu patru persoane la bord a fost scoasă din apele teritoriului insular de către autoritățile taiwaneze, ceea ce a dus la căderea echipajului în apă. Două persoane au murit.

Gărzile de coastă taiwaneze au declarat că au urmărit ambarcațiunea rapidă din China continentală, care a intrat în apele din largul insulei Kinmen, unde nu aveau voie să meargă. Ambarcațiunea s-a răsturnat apoi, au spus ei.

„Gan Yu, un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă din Fujian, a declarat: „Garda de Coastă din Fujian va spori prezența forțelor de ordine pe mare și va efectua patrule regulate în apele din jurul Xiamen și Kinmen.

Această decizie are ca scop „menținerea unor operațiuni ordonate în apele în cauză și protejarea vieții și bunurilor pescarilor”, a subliniat el într-un comunicat.

După tragedie, Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a cerut autorităților insulare „să facă imediat lumină asupra incidentului”.

Pe de altă parte, Consiliul pentru afaceri continentale, organismul taiwanez responsabil cu relațiile cu Beijingul, și-a apărat paza de coastă și a deplâns faptul că echipajul vasului „a refuzat să coopereze”.

China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Beijingul afirmă că speră la o „reunificare pașnică” cu cei 23 de milioane de locuitori ai insulei, dar nu a refuzat niciodată să excludă utilizarea forței pentru a obține acest lucru.

Relațiile dintre Beijing și Taipei sunt tensionate din 2016, odată cu alegerea președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), pro-independență.

Alegerea, în ianuarie 2024, a succesorului ei, Lai Ching-te, din același partid, a tensionat și mai mult relațiile bilaterale.