Numărul muncitorilor morți după ce o placă prefabricată de beton s-a prăbușit peste ei pe un șantier din orașul italian Florența a crescut la 5, în timp ce trei români grav răniți sunt în spital, relatează Reuters și ANSA.

accident in constructii in FlorentaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Muncitorii au murit vineri dimineață în timp ce construiau un supermarket pentru lanțul Esselunga. Presa italiană a declarat că victimele sunt un italian, trei marocani și un tunisian.

Pompierii au scos trei supraviețuitori, care au fost transportați la spital, și patru cadavre.

Sâmbătă, aceștia încercau să extragă ultima persoană rămasă blocată sub moloz, în operațiuni pe care le-au calificat drept „complexe”.

Președintele regiunii Toscana, care cuprinde Florența, a declarat că salvatorii cred că ultima persoană dispărută a murit. „Putem spune acum că sunt cinci morți”, a declarat Eugenio Giani la un post de radio local

Accidentele la locul de muncă sunt destul de frecvente în Italia: țara a avut 601 decese la locul de muncă în 2021, a doua cifră cea mai mare din Uniunea Europeană după Franța, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Sindicatele Cgil şi Uil au aunţat o grevă naţională de două ore pe 21 februarie, acuzând utilizarea excesivă a sistemului subcontractării, ceea ce duce la scăderea salariilor, a siguranţei, a formării şi a condiţiilor de muncă pe şantierele de construcţii.

"Ne-am săturat să auzim cuvinte de condoleanţe. Munca şi siguranţa trebuie să fie în centrul atenţiei politice pentru a pune în aplicare soluţii concrete, pornind de la locurile cele mai expuse la risc, cum ar fi şantierele de construcţii", au declarat aceştia, potrivit news.ro.

"Există o anchetă în curs de desfăşurare şi nu pot să spun nimic", a declarat primarul Dario Nardella, întrebat de reporteri despre presupusa angajare la negru a doi dintre muncitorii care se numără printre victime.

Autorităţile au proclamat sâmbătă doliu în oraşul Florenţa - cu păstrarea unui minut de reculegere - şi în regiunea Toscana.

Trei români sunt la spital, dar viața nu le este în pericol

Echipa care lucra în acel punct al imensului șantier era formată din opt muncitori. Trei au ajuns în Careggi și toți sunt muncitori români.

Ansa relatează că cei trei răniți sunt toți originari din România și au 37, 48, respectiv 51 de ani.

Doi dintre ei sunt răniți grav, dar fără a le pune viața în pericol, subliniază Ansa.

„Este un miracol”, spunea vineri Cristinel Spătaru, unul dintre românii răniți, potrivit La Nazione. „Am zburat de la etajul trei, totul a căzut peste mine și sunt încă aici”.

Pe lângă CS, ceilalți doi răniți sunt CG, 48 de ani, și DT, 37. Primul are probleme ortopedice, ceilalți doi au și leziuni ale coloanei vertebrale, dintre care unul a avut nevoie de operație, potrivit La Repubblica.