Ostaticii din Fâșia Gaza „luptă pentru viața lor”, deoarece sunt expuși la aceeași „suferință” ca și populația din teritoriul palestinian bombardat, a declarat vineri aripa armată a Hamas, potrivit AFP.

Manifestație la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din GazaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

„Prizonierii răniți și bolnavi ai inamicului se află într-o situație foarte dificilă și luptă pentru viața lor, iar acest lucru nu este surprinzător, deoarece tot ceea ce suferă poporul nostru - fie că este vorba de foame, sete sau lipsa medicamentelor - suferă și ei”, a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas.

„Întotdeauna încercăm să păstrăm prizonierii inamici (într-un loc sigur) prin toate mijloacele posibile și am avertizat deja de zeci de ori asupra riscurilor la care sunt expuși (...) dar timpul se scurge”, a adăugat el.

Aceste declarații survin după eliberarea la începutul săptămânii a doi ostatici israeliano-argentinieni în timpul unei operațiuni israeliene la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, care s-a soldat cu „aproximativ o sută de morți” de partea palestiniană, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

În ultimele zile, Qatarul și Egiptul au prezidat o nouă rundă de discuții la Cairo, în scopul de a ajunge la un acord de armistițiu care să permită o pauză în lupte și eliberarea ostaticilor răpiți în Israel în timpul atacului Hamas din 7 octombrie și duși în Gaza.

Un armistițiu inițial la sfârșitul lunii noiembrie a dus la eliberarea a 105 ostatici din cei peste 240 răpiți de Hamas. Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt în continuare reținuți în Gaza, dintre care 30 ar fi morți.

Familiile ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza îndeamnă guvernul premierului Benjamin Netanyahu să accepte un nou armistițiu pentru a permite eliberarea ostaticilor.

„Recenta operațiune de salvare a fost un mare succes și nu vom ezita să acționăm ori de câte ori va fi posibil pentru a-i aduce pe ostatici acasă”, a declarat vineri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.