Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în favoarea ideii de a numi un comisar pentru apărare, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului european, într-un moment în care UE își consolidează capacitățile militare din cauza războiului din Ucraina, transmite France Presse.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

O nouă Comisie - care, la fel ca cea actuală, va avea 27 de membri, câte unul din fiecare stat membru - va fi înființată după alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

„Va fi de competența șefului acestei Comisii să decidă componența colegiului (de comisari) și rolurile specifice care vor fi atribuite", a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului european într-o conferință de presă.

„Ceea ce pot spune este că președinta von der Leyen apreciază, foarte mult, această idee" de a avea un comisar dedicat Apărării, un post specific care nu există în prezent, a adăugat ea, precizând că aceasta a fost „o simplă declarație din partea sa".

Potrivit unui oficial conservator german, Ursula von der Leyen ar putea anunța luni că va candida pentru un al doilea mandat.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, este în prezent responsabil și de industriile de apărare, pe care încearcă să le impulsioneze de când a început ofensiva rusă în Ucraina.

În ultimele zile, declarațiile fostului președinte american Donald Trump cu privire la posibilitatea de a nu mai apăra țările NATO care sunt reticente în a investi în apărarea lor au relansat dezbaterea privind consolidarea „autonomiei strategice" a UE, mai notează AFP.