Două explozii ce au avut loc în primele ore ale zilei de miercuri la principalul gazoduct care traversează Iranul dinspre sud spre nord au fost provocate de acte de sabotaj, a declarat Javad Owji, ministrul iranian pentru petrol, citat de Reuters.

Explozie la gazoductul principal al IranuluiFoto: Reza Kamali Dehkordi / Associated Press / Profimedia Images

Owji nu a precizat dacă autoritățile au deja suspecți pentru sabotaj și a negat informațiile potrivit cărora exploziile au dus la oprirea activității industriale în unele provincii și închiderea anumitor birouri din cauza încetării aprovizionării cu agent termic.

„Acest act terorist de sabotaj a avut loc la ora 01:00 miercuri dimineața în rețeaua națională de transport a gazelor”, a declarat ministrul iranian, afirmând că exploziile au avut loc în două regiuni diferite ale țării.

Owji a adăugat că doar satele aflate în imediata apropiere a locurilor în care au avut loc deflagrațiile s-au confruntat cu o oprire a livrării de gaze și a dat asigurări că toate problemele vor fi remediate în cursul zilei de miercuri.

Mass-media iraniană a transmis separat că o serie de restricții au fost implementate în sistemul de transportare a gazelor până la evaluarea completă a pagubelor.

Owji a amintit de un incident similar care a avut loc în Iran în 2011, afirmând că acela a fost de asemenea rezultatul unui act de sabotaj și că a provocat probleme cu livrările în 4 regiuni ale țării.

Deși astfel de incidente sunt rare în Iran, în 2017 separatiști arabi din republica islamistă au revendicat o serie de atacuri coordonate care au provocat explozii masive la două conducte de petrol în provincia Khuzestan din sud-vestul țării.

La sfârșitul lunii decembrie Iranul a executat 5 persoane pe care le-a acuzat că sunt sabotori ce au colaborat cu Mossadul, serviciul de informații externe al Israelului.

Regimul de la Teheran acuză statul israelian de decenii că este în spatele unor explozii misterioase ce au avut loc la instalații nucleare sau militare de pe teritoriul său. Politica Israelului este de a nu confirma sau nega aceste atacuri.