Joe Biden i-a avertizat marți pe membrii republicani ai Camerei Reprezentanților că „istoria va fi martoră” dacă vor decide să blocheze ajutorul pentru Ucraina pe care Senatul, cealaltă componentă a Congresului american, tocmai îl aprobase, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Președintele democrat le-a cerut parlamentarilor conservatori să se distanțeze de predecesorul său Donald Trump, condamnând recentele remarci „idioate” și „nedemne” ale rivalului său despre NATO.

Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a criticat ferm declaraţiile fostului preşedinte american Donald Trump despre cheltuielile pentru apărare ale ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, spunând că acestea sunt "periculoase şi, sincer, iresponsabile", relatează dpa.

„Încurajarea Kremlinului să atace orice aliat NATO sau teritoriu al Alianţei îi pune cu adevărat în mare pericol pe soldaţii noştri, soldaţii americani, şi pe soldaţii aliaţilor noştri”, a declarat marţi Julianne Smith la Bruxelles.

Donald Trump, favorit pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, a declarat sâmbătă la un eveniment de campanie în Carolina de Sud că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse.

A urmat o reacţie rapidă a membrilor europeni ai NATO, având în vedere scepticismul lui Trump afişat în timpul mandatului său faţă de alianţa transatlantică.