Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anulat o călătorie la Bruxelles pentru negocierile NATO pentru întâlniri cu omologi din ţările NATO, după ce a fost internat pentru a doua oară într-un spital militar în acest an, a anunţat luni Pentagonul. Cu toate acestea, medicii au spus că Austin și-ar putea prelua sarcinile uzuale marți.

Lloyd AustinFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a suferit proceduri nechirurgicale sub anestezie generală pentru a rezolva o problemă a vezicii urinare, au spus medicii săi luni, dar este de așteptat să-și revină complet și să-și reia sarcinile normale marți, relatează Reuters.

"Prevedem o recuperare reuşită", au scris medicii luni, precizând că "nu se aşteaptă la o spitalizare prelungită" a şefului Pentagonului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

El și-a anulat deplasarea pe care urma să o facă la Bruxelles pentru întâlniri cu omologi din ţările NATO, a indicat luni un oficial american.

„Secretarul Austin nu va mai călători la Bruxelles săptămâna aceasta, așa cum era programat inițial”, a declarat Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, într-un briefing de presă.

Lloyd Austin, ale cărui spitalizări păstrate secrete au stârnit controverse, a fost internat din nou la spital duminică şi şi-a delegat atribuţiile adjunctei sale.

Demnitarul american, care a fost diagnosticat cu cancer de prostată şi a fost operat recent, a fost dus la o unitate militară de la periferia Washingtonului pentru „o problemă urgentă la vezica urinară”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder.

În cadrul unei conferinţe de presă pe 1 februarie, secretarul Apărării şi-a cerut scuze pentru că a ţinut secret că suferă de cancer, problemă care a stârnit o enormă controversă în ţară.

Pentru că în plin an electoral şi în timp ce Statele Unite, cea mai mare putere militară a lumii, urmăresc îndeaproape două conflicte majore în Ucraina şi Fâşia Gaza, Austin a fost operat şi internat de două ori în decembrie şi ianuarie fără ca preşedintele Joe Biden să ştie ceva despre asta.

„A fost o greşeală”, a recunoscut ministrul în cadrul acestui briefing de presă, precizând că recuperarea sa „va dura ceva timp”.

Austin a spus că a cerut scuze „direct” preşedintelui Biden şi că acesta din urmă a răspuns 'înţelegător'.

Incidentul a provocat stupoare chiar şi în tabăra democrată şi a suscitat apeluri din partea republicanilor la demisia lui Lloyd Austin.

De această dată, ministerul său a comunicat cu promptitudine despre noua sa internare: presa a fost anunţată la aproximativ două ore după plecarea sa la spitalul Walter Reed.

Controversa asupra problemelor sale de sănătate a intervenit într-un moment în care forţele americane din Irak şi Siria sunt vizate regulat de atacuri ale luptătorilor sprijiniţi de Iran, potrivit Washingtonului.