Vicepreședintele american Kamala Harris spune că este „pregătită să-și servească” țara, într-un interviu publicat luni de Wall Street Journal, într-un moment în care vârsta președintelui Joe Biden și problemele sale de memorie au iscat din nou o mare dezbatere, relatează AFP.

Kamala HarrisFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Sunt pregătită să-mi servesc țara. Nu există nicio îndoială", a spus democrata în vârstă de 59 de ani, asigurând că oricine o vede la lucru "va trage concluzia” că ea este „pe deplin capabilă să conducă".

Interviul, precizează Wall Street Journal, a fost realizat cu două zile înainte de publicarea, joia trecută, a unor comentarii devastatoare ale unui procuror american cu privire la memoria lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani.

Robert Hur, procuror special însărcinat cu investigarea acuzațiilor de manipulare necorespunzătoare a unor documente confidențiale pe care președintele american le avea în posesia sa, a închis dosarul, argumentând, printre altele, că un juriu ar fi reticent să condamne un „bătrân cu memorie proastă” .

Aceste comentarii au zguduit campania electorală, cu nouă luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, în care cel mai probabil Joe Biden va trebui să se confrunte cu fostul președinte republican Donald Trump, în vârstă de 77 de ani.

Toate sondajele subliniază că vârsta democratului este principalul său handicap, printre alegătorii care se îndoiesc de capacitatea sa de a-și asuma un al doilea mandat.

A doua zi după publicarea raportului procurorului, Kamalas Harris l-a apărat pe președinte.

Ea a denunțat vineri, în termeni deosebit de puternici, „motivațiile politice” ale magistratului în cauză, care este republican, lăudând în același timp modul în care guvernează Joe Biden.

Constituția americană prevede că vicepreședintele ia locul președintelui dacă acesta din urmă moare sau se găsește în imposibilitatea de a-și asuma sarcinile.

Acest lucru nu înseamnă că vicepreședinta Kamala Harris ar deveni automat candidatul Partidului Democrat dacă Joe Biden, dintr-un motiv sau altul, părăsește cursa înainte de alegeri.