Zona de libera circulatie in Europa s-a extins, in noaptea de sambata spre duminica, punctele de control al pasapoartelor in aeroporturi fiind desfiintate in inca noua tari care au aderat anul trecut la Spatiul Schengen, anunta Radio Romania Actualitati.

Controlul pasapoartelor la frontierele terestre si navale a fost desfiintat in decembrie 2007, dar controalele din cadrul aeroporturilor au mai fost mentinute pana la implementarea finala a noilor masuri de securitate. Cele noua tari sunt Malta, Polonia, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia si Slovenia.

Incepand de astazi, aproximativ 400 de milioane de europeni pot calatori dintr-o tara in alta fara controlul pasapoartelor, in 24 de state membre ale Spatiului Schengen. Spatiul de libera circulatie numara, in prezent, 22 de tari ale Uniunii Europene, plus Islanda si Norvegia. Marea Britanie si Irlanda au optat sa nu faca parte din zona de libera circulatie.

Romania si Bulgaria, membre ale Uniunii Europene din anul 2007, spera sa adere la zona de libera circulatie Schengen pana in 2011.