Sute de mii de oameni au scandat duminică „Moarte Israelului" la mitingurile organizate în Iran pentru a marca cea de-a 45-a aniversare a Revoluției Islamice, iar unii au ars steaguri americane și israeliene, în contextul războiului în curs de desfășurare între Israel și Hamas, organizație susținută de Teheran, transmite Reuters.

Președintele iran Ebrahim Raisi la o mare manifestație de la TeheranFoto: AFP / AFP / Profimedia

Președintele Ebrahim Raisi, într-un discurs televizat, a acuzat Statele Unite și unele țări occidentale, inamicul de moarte al Teheranului, că susțin „crimele împotriva umanității comise de regimul sionist (Israel) în Gaza".

Televiziunea de stat a afirmat că milioane de oameni au participat la mitinguri și a arătat mulțimi uriașe care scandau „Moarte Israelului, moarte Americii!", o practică obișnuită în timpul mitingurilor organizate de stat la aniversarea revoluției din 1979 când a fost detronat șahul susținut de SUA.

Printre participanții la marșul aniversar al revoluției de duminică s-au numărat soldați, studenți, clerici și înalți oficiali politici și militari. Femei îmbrăcate în negru cu copii mici s-au numărat printre cei care s-au adunat pe străzile din întreaga țară, mulți dintre ei purtând portrete ale liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei.

Sprijinirea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice încă de la revoluția care l-a răsturnat pe șahul susținut de SUA și o modalitate prin care țara dominată de șiiți a căutat să se prezinte drept lider al lumii musulmane.

Hamas face parte din „Axa Rezistenței" sprijinită de Iran, o alianță regională care include Hezbollah din Liban, guvernul sirian al președintelui Bashar al-Assad, milițiile șiite din Irak și forțele Houthi, care controlează o mare parte din Yemen.

Iranul, care spune că toți membrii alianței iau propriile decizii în mod independent, a declarat în repetate rânduri că Teheranul nu va interveni direct în ostilitățile legate de Gaza decât dacă este atacat de Israel sau de Statele Unite.