Justiția braziliană a dat publicității o înregistrare video jenantă pentru Jair Bolsonaro, în cadrul anchetei privind o „tentativă de lovitură de stat” care îl vizează pe fostul președinte de dreapta și anturajul său la puțin peste un an de la plecarea sa din funcție, potrivit AFP.

Bolsonaro, vizat de perchezitiiFoto: Eraldo Peres / AP / Profimedia

Pentru justiție, care consideră că o „organizație criminală” pregătea o „tentativă de lovitură de stat”, această înregistrare video de o oră și jumătate este o probă incriminatoare.

Ea arată o întâlnire între Bolsonaro, pe atunci șef de stat, și mai mulți miniștri, la 5 iulie 2022, la palatul prezidențial. Întâlnirea se referea la alegerile prezidențiale care urmau să aibă loc în octombrie și care au fost câștigate în cele din urmă de rivalul său de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Ea a fost publicată de Curtea Supremă în urma vastei operațiuni polițienești care l-a vizat pe Bolsonaro și pe mulți dintre înalții funcționari și consilieri care au servit sub președinția sa. Fostul președinte are interdicție de a părăsi țara începând de joi.

La reuniunea din 5 iulie 2022, atmosfera a fost vizibil tensionată, iar Bolsonaro a ridicat adesea vocea și a înjurat mult.

„Pregătesc totul pentru ca Lula să câștige în primul tur, prin fraudă”, a răbufnit el, criticând Curtea Supremă, o „superputere care decide totul, adesea în afara cadrului” Constituției.