Partidul prokurd DEM și-a prezentat vineri propriul candidat pentru funcția de primar al Istanbulului, fapt care va duce la un vot divizat la alegerile municipale programate pentru sfârșitul lunii martie ceea ce ar putea avantaja partidul lui Erdogan, potrivit AFP.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și soția sa Emine au votat la IstanbulFoto: Umit Bektas / AP / Profimedia

În acel an, partidul, a treia forță politică a țării, l-a susținut pe candidatul CHP, principalul partid de opoziție, împotriva AKP-ului islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Meral Danis Bestas, deputat de Erzurum (est), va fi candidatul partidului la Istanbul, a anunțat presei purtătoarea de cuvânt a Partidului Egalității și Democrației Populare (DEM), Aysegul Dogan.

În vârstă de 56 de ani, Meral Danis Bestas a lucrat timp de mai mulți ani ca avocat specializat în drepturile omului înainte de a fi aleasă de patru ori ca deputat al partidului prokurd din 2015.

Potrivit unui sistem de copreședinție inspirat de Verzii germani, în vigoare pentru toți aleșii partidului, Murat Cepni, fost deputat, va fi contracandidatul ei.

„Suntem o mișcare politică suficient de puternică și de experimentată pentru a nu ne limita la a face ca alte [formațiuni] să câștige sau să piardă”, a declarat Dogan pentru a justifica decizia partidului.

Basak Demirtas, soția fostului copreședinte al partidului și foarte popularul Selahattin Demirtas, care este încarcerat din 2016 și s-a retras oficial din politică, fusese menționată ca posibil candidat la Istanbul.

Dar doamna Demirtas, considerată un potențial candidat puternic, a anunțat miercuri că nu va candida după ce s-a consultat cu partidul său.

Opozanții unei candidaturi DEM la Istanbul acuză partidul prokurd că a facilitat o posibilă victorie a AKP, privându-l pe primarul demisionar al CHP, Ekrem Imamoglu, de sprijinul alegătorilor kurzi.

Imamoglu a câștigat orașul în 2019 datorită sprijinului partidului de dreapta Iyi și a sprijinului indirect al partidului prokurd, care a decis să nu prezinte un candidat pentru a evita divizarea votului opoziției în acest oraș de 16 milioane de locuitori, în care trăiește o importantă comunitate kurdă.

Dar mulți alegători kurzi nu au iertat atitudinea CHP, care s-a întors împotriva lor între primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale din mai anul trecut.

În ianuarie, Erdogan l-a însărcinat pe fostul său ministru al mediului, Murat Kurum, să recucerească primăria Istanbulul, cel mai bogat oraș al țării, unde s-a născut și a fost primar în anii 1990, în încercarea de a răzbuna cea mai umilitoare înfrângere electorală a AKP în două decenii de guvernare.