Sute de agricultori ungari au blocat vineri un punct de frontieră cu Ucraina, într-un protest împotriva prelungirii fără restricţii a importurilor de produse agricole ucrainene, decisă de Comisia Europeană, relatează agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

​Agricultorii ungari au blocat un punct de frontieră cu UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Produsele modificate genetic, lipsite de controale de calitate şi tratate cu substanţe chimice interzise reprezintă un pericol nu doar pentru consumatori, ci şi pentru toată agricultura europeană”, a afirmat asociaţia agricultorilor ungari Magosz în mesajul de convocare a protestului.

Agricultorii, care au blocat punctul de frontieră Zahony, au asigurat că vor lupta împotriva importurilor de cereale ucrainene „prin toate mijloacele posibile” şi s-au adunat la graniţa cu Ucraina „pentru a protesta împotriva acestor importuri şi pentru a transmite către Bruxelles un mesaj clar că pe aici nu va trece niciun grăunte” de cereale ucrainene.

„Agricultorii ungari sprijină guvernul ungar, care apără interesele noastre în faţa Bruxellesului”

Fermierii ungari insistă că nu pot concura cu preţurile produselor agricole importate din Ucraina, care pot intra în UE fără taxe vamale şi fără a respecta standardele europene.

Asociaţia Magosz şi Camera Naţională de Agricultură ungară şi-au exprimat într-un comunicat solidaritatea şi susţinerea faţă de revendicările agricultorilor din ţările Europei Occidentale, care „suferă de pe urma măsurilor Bruxellesului şi ale propriilor guverne”. „Agricultorii ungari sprijină guvernul ungar, care apără interesele noastre în faţa Bruxellesului”, mai afirmă organizaţiile fermierilor ungari.

Promisiunile Ursulei von der Leyen pentru agricultorii europeni

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

În încercarea de a le calma furia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras săptămâna trecută un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelaşi fel, Comisia Europeană a propus o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis „simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

Însă Comisia Europeană a decis de asemenea menţinerea accesului liber pe piaţa UE pentru produsele ucrainene, fără cote şi taxe vamale, până în anul 2025, decizie care afectează în primul rând agricultorii statelor est-europene.