Donald Trump a câștigat joi reuniunile („caucusurile”) republicane din Nevada și din Insulele Virgine pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale, fiind din ce în ce mai aproape de a deveni candidatul partidului său în cursa pentru Casa Albă și de o probabilă revanșă în fața lui Joe Biden la scrutinul din noiembrie, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Trump, favorit în cursa de nominalizare a partidului său, a fost singurul candidat important care a concurat în cadrul caucusurilor din Nevada și este pe cale să-i câștige pe toți cei 26 de delegați din acest stat.

Anterior, joi, Trump a câștigat cu ușurință caucusurile din Insulele Virgine americane, adunând încă patru delegați la totalul său din cursa pentru a deveni candidatul republican la prezidențiale.

Înfrângere umilitoare pentru Nikki Haley

Fostul președinte american a obținut 182 de voturi, adică 74% din cele 246 de voturi exprimate acolo, devansând-o pe ultima sa rivală rămasă în cursa republicană, Nikki Haley, care a obținut un sprijin de 26%, cu 64 de voturi.

Caucusurile din Nevada, organizate de Partidul Republican din Nevada, au avut loc la două zile după alegerile primare organizate în acest stat, care au consemnat o înfrângere umilitoare pentru Haley.

Deși era singurul candidat important de pe buletinul de vot al alegerilor primare republicane de marți, Haley a fost totuși învinsă categoric după ce zeci de mii de susținători ai lui Trump s-au prezentat la urne pentru a marca pe buletinele de vot cu „niciunul dintre acești candidați", opțiune care a obținut 63% din voturi față de 30% pentru Haley.

Trump e cu ochii pe dezbaterea de la Curtea Supremă

Trump și-a petrecut dimineața de joi urmărind transmisiunile cu pledoariile într-un caz pe care l-a atacat la Curtea Supremă a SUA în legătură cu decizia statului Colorado de a-l elimina de pe buletinul de vot din acest an pentru implicare în „insurecție" în legătură cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Judecătorii au părut sceptici cu privire la demersul statului Colorado, exprimându-și îngrijorarea cu privire la precedentul pe care l-ar putea crea.

Vorbind cu jurnaliștii după aceea, Trump a calificat cazul din Colorado drept „o nouă interferență electorală din partea democraților". El a spus că se pregătește să părăsească proprietatea sa Mar-A-Lago din Florida pentru a se deplasa în Nevada, pentru reuniunile electorale. „Ne așteptăm să avem o noapte foarte mare", a spus Trump.

Tot mai aproape de a deveni candidtul republican la prezidențiale

El este aproape de a câștiga nominalizarea republicană după victorii consecutive în Iowa și New Hampshire luna trecută. Haley, fost ambasador la ONU, refuză să părăsească cursa pentru nominalizare, fapt care l-a înfuriat pe Trump.

Haley a promis să rămână în cursă și să facă o potențială ultimă încercare în statul său natal, Carolina de Sud, care organizează alegerile primare pe 24 februarie.

Haley nu are o traiectorie clară spre nominalizarea republicană și se află în urma lui Trump în sondajele de opinie în Carolina de Sud, deși a fost guvernatoare acolo timp de șase ani.