Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara nu va ezita să folosească toată puterea sa militară pentru a nimici inamicii dacă vreunul dintre ei va folosi forța împotriva sa, în timp ce a marcat aniversarea fondării armatei sale, a relatat vineri presa de stat, citată de Reuters.

Kim Jong Un in vizita la o fabrica de armamentFoto: STR / AFP / Profimedia

Kim a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la Ministerul Apărării joi, îndemnând soldații să susțină ideologia Partidului Muncitorilor, aflat la putere, și să apere țara cu prețul vieții, a relatat agenția de știri KCNA.

„Dacă dușmanii încearcă să folosească forța împotriva țării noastre, vom lua decizia îndrăzneață de a schimba istoria și nu vom ezita să ne folosim toată superputerea pentru a-i elimina”, a declarat acesta, citat de KCNA.

Kim și-a repetat jurământul de a nu purta niciodată un dialog sau negocieri cu Coreea de Sud, despre care a spus că este „inamicul nr. 1” al țării sale, și a afirmat că politica de pregătire militară puternică este singura modalitate de a asigura pacea și securitatea Coreei de Nord, a precizat KCNA.

Kim a declarat la o reuniune importantă a partidului de guvernământ la sfârșitul anului 2023 că reunificarea pașnică este imposibilă și că țara sa face o schimbare de politică în ceea ce privește modul în care tratează cu Sudul, într-o schimbare majoră care redefinește legăturile sale cu Seulul.

Raportul KCNA a precizat că Kim a făcut vizita la Ministerul Apărării împreună cu „fiica sa respectată”, indicând că a fost însoțit de fiica sa Ju Ae, care este așteptată de analiști să joace un posibil rol viitor în conducerea țării.

Coreea de Nord a marcat înființarea armatei sale pe 8 februarie, iar anul trecut a organizat o mare paradă militară la miezul nopții, prezentându-și cele mai mari rachete balistice intercontinentale.

Presa de stat nu a menționat un eveniment similar de amploare în acest an, dar a spus că a avut loc o paradă a unei gărzi de onoare pentru Kim la Ministerul Apărării și că acesta a participat la un banchet cu comandanții militari și soldații pentru a sărbători aniversarea.