Administrația pentru Turism din Taiwan a ordonat miercuri turoperatorilor din țara insulară să nu mai organizeze noi excursii de grup în China din moment ce Beijingul nu a aprobat încă o măsură reciprocă în acest sens, relatează Reuters.

Turisti din AsiaFoto: Nacya Masuda / Associated Press / Profimedia Images

După ridicarea restricțiilor de călătorie impuse în timpul pandemiei de COVID-19 China a permis în cea mai mare parte cetățenilor săi să își reia vizitele înspre destinații turistice populare precum Japonia, însă deocamdată nu a inclus Taiwanul pe lista țărilor înspre care sunt permise călătoriile în contextul escaladării tensiunilor între Beijing și Taipei.

China pretinde că Taiwanul face parte din teritoriul său, o revendicare respinsă puternic de guvernul ales democratic al țării insulare. În discursul său de Anul Nou președintele chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” Taiwanului cu China este „inevitabilă”.

Taiwanul plănuise să permită reluarea excursiilor de grup către China de la 1 martie, după ce acestea au fost suspendate în timpul pandemiei, iar autoritatea pentru Turism de la Taipei a precizat deja că tururile plănuite deja pentru începutul lunii viitoare și până pe 31 mai vor putea fi efectuate în continuare.

Dar, „având în vedere schimbarea situației”, inclusiv faptul că Beijingul nu le permite chinezilor să viziteze Taiwanul și că guvernul lui Xi Jinping a modificat o rută aeriană prin Strâmtoarea Taiwan săptămâna trecută, Administrația pentru Turism de la Taipei a anunțat că agențiilor de turism nu le va mai fi permis să organizeze tururi în China.

Guvernul taiwanez și-a exprimat furia după ce China a modificat unilateral ruta aeriană pentru a trece aproape de linia mediană a strâmtorii, oficialii de la Taipei afirmând că mutarea pare una menită să confere un atu militar Beijingului.

Diplomația chineză a încercat să bagatelizeze mișcarea, afirmând că schimbarea rutelor aeriene reprezintă o măsură de rutină.

Administrația pentru Turism a Taiwanului a precizat că locuitorii țării vor putea vizita China în cadrul unor excursii individuale, chiar dacă tururile de grup vor fi interzise.