Conducerea Hamas, inclusiv cel mai înalt oficial al acesteia din Gaza, este "pe fugă" în timp ce armata israeliană avansează mai departe spre sud în enclava palestiniană, a afirmat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, transmite CNN, citat de news.ro.

Liderul Hamas Yahya SinwarFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Operaţiunea militară israeliană din oraşul Khan Younis din sudul ţării "îşi va atinge în curând obiectivele", pe măsură ce trupele avansează spre sud, spre Rafah - ultimul bastion rămas al Hamas, a declarat Gallant într-un briefing televizat. "Forţele noastre operează pe teren în cea mai mare parte a teritoriului din Fâşia Gaza", a spus el.

Israelul l-a acuzat public pe liderul Hamas Yahya Sinwar că este "creierul" din spatele atacului din 7 octombrie al grupului - deşi experţii spun că este probabil unul dintre mai mulţi - ceea ce îl face una dintre ţintele cheie ale războiului său din Gaza.

Gallant a susţinut luni că Sinwar nu a avut niciun contact cu luptătorii săi şi a fost nevoit să fugă dintr-o ascunzătoare în alta, cu armata israeliană în urmărire. "El nu conduce forţele, este ocupat cu supravieţuirea sa personală. A devenit, în loc de şeful Hamas, un terorist fugar", a declarat Gallant.

Gallant a mai afirmat că forţele israeliene au ucis sau rănit grav aproximativ jumătate dintre luptătorii Hamas din Gaza.

Hamas a negat: Husam Badran, un purtător de cuvânt al Hamas cu sediul în Qatar, a negat afirmaţiile lui Gallant, spunând că acestea au fost o încercare de a ridica moralul israelian. Luptătorii Hamas "operează în continuare în toate zonele" din Gaza, potrivit unei declaraţii a lui Badran publicată de presa Hamas.