Cel puţin 150.000 de persoane, conform poliţiei, au manifestat sâmbătă în centrul Berlinului împotriva extremei drepte, formând un lanţ uman în faţa clădirii Reichstagului şi scandând sloganuri antifasciste, iar alte peste două sute de adunări paşnice erau prevăzute în întreaga ţară, relatează AFP şi DPA.

Berlin - ilustrație Foto: Maxime Gruss / AFP / Profimedia

„Din inimă în loc de ură”, „Rasismul nu este o alternativă”, „Liberté, égalité, Fuck AfD”, cu referire la partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania, se putea citi pe pancartele colorate ale demonstranţilor.

„Toţi împreună împotriva fascismului!”, a scandat mulţimea, demonstrația fiind transmisă în direct pe YouTube de organizatori, mişcarea „Mână cu mână”, care reuneşte peste 1.500 de organizaţii, printre care Friday for Future şi alianţa cetăţenilor Campact.

Adunarea, mai mare decât se aştepta, s-a dispersat la începutul serii.

„Un semn puternic pentru democraţie”

Forţele de securitate ale capitalei au declarat că au mobilizat 700 de ofiţeri de poliţie în zonă.

„Fie că este vorba de Eisenach, Hamburg sau Berlin: în oraşele mici şi mari din toată ţara, mulţi cetăţeni se adună pentru a demonstra împotriva uitării, împotriva urii şi a incitării la ură şi în acest weekend. Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră”, a scris sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.

Staţia de metrou de la Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat, pe reţeaua X, BVG, compania de management al transportului public al oraşului, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Cele 200 de manifestaţii planificate în ţară, precum şi sutele de proteste care au avut loc de câteva săptămâni sunt o dovadă a şocului provocat de dezvăluirea în 10 ianuarie de către media germană de investigaţie Correctiv a unei întâlniri a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, a fost discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri de land importante în estul ţării. (Sursa: Agerpres)