Pachetul de reforme al președintelui ultraliberal Javier Milei a trecut vineri de primul obstacol în Parlamentul argentinian, când a fost aprobat în „general”, fără a se prevedea o examinare delicată a detaliilor care vor urma, în special privatizările și puterile delegate executivului, potrivit AFP.

Javier Milei, președintele ArgentineiFoto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

În cea de-a treia zi de sesiuni maraton în Cameră, pe fondul unor manifestații și ciocniri cu poliția, Camera Deputaților a aprobat așa-numitul „proiect de lege Omnibus” cu 144 de voturi pentru și 109 împotrivă.

Succes simbolic pentru președintele Milei. Această aprobare „generală” se datorează în parte numeroaselor concesii făcute în ultimele săptămâni față de textul inițial faraonic al executivului, care a fost redus de la 664 de articole la mai puțin de jumătate.

Legea afectează numeroase domenii ale sferei publice și private, de la sistemul electoral la educație, de la cultură la privatizare, de la codul penal la comerț, autoapărare, pompieri, divorț, statutul cluburilor de fotbal etc.

Cu câteva ore înainte de vot, într-un comunicat de presă, Președinția i-a îndemnat pe deputați „să arate de ce parte a istoriei vor să fie (...) Istoria îi va judeca în funcție de faptul dacă vor lucra în favoarea poporului argentinian sau în favoarea sărăcirii continue a poporului”.

Începând de marți, deputații vor examina în detaliu pachetul de reforme și apoi îl vor vota „individual”, temă cu temă sau chiar articol cu articol. Numeroși deputați care au aprobat legea în principiu au anunțat că vor cere amendamente suplimentare.