Donald Trump a declarat vineri că motivul pentru care președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, vrea să reducă ratele în 2024 este acela de a-i ajuta pe democrați să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Matt Rourke / AP / Profimedia

„Cred că va face ceva pentru a-i ajuta probabil pe democrați”, a declarat fostul președinte republican la postul conservator Fox Business.

„Mi se pare că încearcă să scadă ratele dobânzilor pentru a obține, probabil, spijin în alegeri”, a continuat favoritul republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Jerome Powell, numit de Trump, păstrat de Biden

Pe vremea când era președinte, Donald Trump a criticat dur Fed pentru că nu a scăzut dobânzile suficient de mult pentru a fi pe placul său, rupând astfel tradiția de respect, distanță și independență a puterii politice față de institutul monetar.

De asemenea, el a dat asigurări că, dacă va fi reales la Casa Albă, nu-l va numi din nou pe Jerome Powell în fruntea Fed.

Cu toate acestea, Donald Trump a fost cel care l-a ales pe Jerome Powell la conducerea băncii centrale în 2017. Joe Biden i-a oferit apoi un al doilea mandat.

Fed plănuiește să înceapă în acest an să reducă principala sa rată cheie, după ce a majorat-o de 11 ori pentru a combate inflația. Acest lucru are ca efect creșterea costului creditelor pentru gospodării și întreprinderi și, prin urmare, descurajarea consumului și a investițiilor, pentru a limita creșterea prețurilor.

Însă, dacă ratele dobânzilor rămân ridicate prea mult timp, economia riscă să intre în recesiune.

În plus, potrivit lui Donald Trump, dacă piețele merg bine, „este pentru că ele cred că voi fi ales”.

„Avem ceva numit benzină. (...) Și asta este ceea ce vor majoritatea oamenilor”

De asemenea, el a atacat sindicatul auto UAW, care a cerut să voteze pentru Joe Biden, calificând organizația drept un „caz fără speranță”.

„Această cerință privind mașinile electrice este o nebunie”, a atacat republicanul, referindu-se la ajutorul financiar pus în aplicare de administrația Biden pentru a sprijini tranziția sectorului auto.

„Avem ceva numit benzină. (...) Și asta este ceea ce vor majoritatea oamenilor. (Producătorii) au la vânzare zeci de mii de vehicule electrice pe care nimeni nu vrea să le cumpere”, a continuat el.

Dar pentru fostul președinte, „cel mai periculos lucru care există, pentru că nu există o soluție reală”, este „inteligența artificială, așa cum o numesc ei, este atât de înfricoșătoare”.

„Este o problemă uriașă în ceea ce privește securitatea”, a insistat el.