Corida cu tauri este din nou suspendată în Ciudad de Mexico la trei zile după reluarea oficială a acesteia, decizia de miercuri a unui judecător marcând o nouă etapă a unei bătălii juridice care durează de aproape doi ani, potrivit AFP.

CoridaFoto: Subbotina | Dreamstime.com

Zeci de mii de „pasionați” asistaseră duminică la reluarea luptelor cu tauri în arena din Mexico City, cea mai mare din lume, cu o capacitate de 42.000 de locuri.

În decembrie, Curtea Supremă a anulat o primă hotărâre judecătorească din 2022, din iunie, care împiedica organizarea de spectacole de lupte cu tauri.

Miercuri, într-o nouă evoluție, un judecător a suspendat din nou spectacolele de coride în capitala mexicană.

Această nouă măsură, adoptată la cererea unei asociații pentru drepturile animalelor, va rămâne în vigoare până la 7 februarie, când este programată o audiere pentru a se decide asupra unei posibile interdicții a coridelor de tauri în Ciudad de Mexico.

„Suspendarea provizorie este acordată pentru ca autoritățile responsabile să se abțină de la efectuarea actelor în cauză, suspendând imediat spectacolele de coride”, se arată în decizie.

A doua coridă a sezonului era programată pentru duminica viitoare. Este posibil ca organizatorii să încerce să conteste noul blocaj.

De asemenea, decizia instanței cere autorităților să nu mai acorde nicio autorizație pentru restul sezonului, care urma să includă vedete precum matadorul francez Sebastian Castella și spaniolii Pablo Hermoso de Mendoza și Andy Cartagena.

Duminică, sute de manifestanți au protestat în jurul arenei din capitală împotriva revenirii coridelor în impunătoarea piață.

Pe fondul controversei juridice, președintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador, care se opune luptelor cu tauri, a propus organizarea unui referendum în oraș pentru a decide viitorul luptelor cu tauri.

Patru din cele 32 de state mexicane au interzis deja luptele cu tauri.

Alte țări din America Latină au dezbătut, de asemenea, această problemă. Columbia și Ecuador au interzis uciderea taurilor, Venezuela a anulat unele lupte cu tauri, iar în Peru, instanțele s-au pronunțat împotriva interdicției.

foto: Subbotina | Dreamstime.com