Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, a adoptat marți un proiect legislativ ce prevede protejarea dreptului la avort printr-un amendament adus Constituției Franței, relatează Euractiv.

Parlamentul francezFoto: Ait Adjedjou Karim/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Toți deputații de stânga și aproape toți membrii „Renaissance”, partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, au votat în favoarea proiectului legislativ, care a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare de voturi. În rândul „Les Républicains”, partidul tradițional de dreapta al Franței, 40 de parlamentari au votat pentru proiect, 15 împotrivă și 4 s-au abținut.

În ceea ce privește partidul „Rassemblement National”, formațiunea dreptei radicale condusă de Marine Le Pen, 46 dintre deputații săi au votat pentru proiect, 12 s-au pronunțat împotrivă și 14 s-au abținut.

În total, proiectul a fost adoptat cu 493 de voturi pentru, 30 împotrivă și 23 de abțineri.

„În seara aceasta Adunarea Națională și guvernul nu au ratat întâlnirea lor cu istoria femeilor”, a declarat după vot Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al justiției.

„Această victorie sună ca o victorie împotriva rușinii, secretomaniei, tăcerii, suferinței și morții cu care sute de mii de femei au fost nevoite să se confrunte”, a declarat și deputata Mathilde Panot de la „La France Insoumise”, partidul stângii radicale fondat de Jean-Luc Mélenchon.

Unii dintre deputații care s-au opus proiectului legislativ și-au exprimat îngrijorările față de respectarea dreptului la conștiință al medicilor care refuză să efectueze întreruperi de sarcină.

Franța vrea să garanteze prin Constituție dreptul la avort după ce protecția a fost eliminată în SUA

Textul urmează să ajungă acum în Senatul francez, camera superioară a parlamentului, care a programat votul asupra sa pe 28 februarie. Dacă va fi adoptat și de către acesta, ceea ce pare o simplă formalitate dat fiind modul cum s-au poziționat partidele față de subiect, el va fi trimis președintelui Emmanuel Macron spre promulgare.

Aceasta ar fi la rândul său o formalitate ținând cont că Macron a fost cel care, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, a anunțat că un proiect privind garantarea constituțională a dreptului la avort va fi prezentat guvernului înainte de încheierea anului.

Șeful statului francez promisese pentru prima oară un proiect legislativ pe acest subiect în data de 8 martie, de Ziua internațională a drepturilor femeii, ca răspuns la îngrijorările provocate de anularea de către Curtea Supremă a SUA a protecțiilor constituționale pentru avort în toate statele americane.

În Franța, dreptul la avort (întreruperea voluntară a sarcinii) este recunoscut în prezent printr-o lege ordinară din 1975, iar consacrarea sa în dreptul constituțional ar îngreuna orice încercare viitoare a legiuitorilor de a-l aboli sau de a-l submina grav, potrivit apărătorilor săi.

Un sondaj efectuat în noiembrie 2022 arăta că aproape nouă din zece francezi (86%) s-au pronunțat la momentul respectiv în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituție.