Noul rege al Malaeziei, Ibrahim Sultan Iskandar, a depus miercuri jurământul la palatul naţional din Kuala Lumpur, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Ibrahim Sultan Iskandar (centru)Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

În vârstă de 65 de ani, miliardarul Iskandar este cunoscut pentru exprimarea deschisă şi hotărât să joace un rol-cheie în stabilitatea politică a ţării, observă AFP. Agenția Bloomberg estimează averea sa și a familiei sale la cel puțin 5,7 miliarde de dolari. Iskandar are şase copii.

Ceremonia tradiţională a fost transmisă la televiziune. În faţa prim-ministrului Anwar Ibrahim şi a altor membri ai elitei conducătoare a ţării, regele a rostit jurământul prin care se angajează „solemn şi sincer să fie loial, să domnească just pentru Malaezia în conformitate cu legile şi cu Constituţia”.

Va urma, peste câteva luni, o nouă ceremonie, cea de încoronare.

Iskandar este sultanul din Johor, unul din cele nouă vechi regate componente ale federaţiei malaysiene din care mai fac parte încă patru state şi trei teritorii federale. Capii familiilor conducătoare din regate îl aleg o dată la cinci ani pe unul dintre ei ca şef al statului federal.

Noul rege al Malaysiei spune că nu va fi o „marionetă”

Deşi regii Malaysiei au un rol în mare măsură onorific, în ultimii ani fragmentarea peisajului politic a făcut necesare intervenţiile lor pentru desemnarea prim-ministrului. În afară de aprobarea numirilor politice la vârf, regele are şi dreptul de graţiere şi este comandantul suprem al forţelor armate, precum şi şeful oficial al cultului islamic în ţara sud-est asiatică, unde majoritatea populaţiei este musulmană.

Criticile la adresa regelui, dacă sunt considerate incitări la lipsă de respect, pot fi pedepsite cu închisoarea.

Iskandar, anunţat ca viitor rege încă de anul trecut, a declarat în decembrie ziarului Straits Times din Singapore că nu doreşte să fie o „marionetă”.

„Voi sunteţi 222 în parlament. Ei (malaysienii - n. red.) sunt peste 30 de milioane în afară. Nu sunt cu voi, sunt cu ei”, le-a transmis el parlamentarilor. „Voi susţine guvernul, dar dacă cred că fac ceva rău, le voi spune”, a mai consemnat cotidianul din declaraţiile regelui.

Iskandar este un apropiat al premierului Anwar Ibrahim, numit în funcție la sfârşitul lui 2022, şi comentează frecvent actualitatea politică din Malaezia. AFP menţionează pregătirea lui ca ofiţer, inclusiv în Statele Unite, şi pasiunea lui pentru motociclism.