In ajunul summitului NATO, guvernul Germaniei se pronunta impotriva inceperii negocierilor cu privire la aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO - a declarat vineri la Berlin purtatorul de cuvant al Guvernului german, Thomas Steg, citat de Rador.

Berlinul "trateaza cu retinere" planurile SUA fata de Georgia si Ucraina - a declarat Thomas Steg, amintind in acelasi timp ca o conditie imprescriptibila pentru aderarea la NATO o constituie existenta unei situatii stabile in tarile care doresc aderarea la Alianta.

Nu pot fi primite in NATO tari in care nu sunt stinse conflictele politice interne - a declarat Steg. Acelasi lucru este valabil si pentru statele situate in zone de criza. Din motivele mentionate, Guvernul german considera inoportuna desfasurarea de negocieri cu Ucraina si Georgia cu privire la perspectivele aderarii lor la Alianta.

Georgia si Ucraina se afla deocamdata in stadiul de "dialog intens" - a declarat Steg. Propunerea SUA de a include aceste tari in "planul de actiuni", fapt ce reprezinta o treapta pe calea de aderare la NATO, este "discutabila in cel mai inalt grad".

Germania, Franta si Italia se pronunta categoric impotriva unui astfel de pas, intrucat in Ucraina populatia nu sprijina dorinta de aderare la NATO, iar Georgia nu a solutionat "conflictele inghetate" cu Abhazia si Osetia de Sud.