Un judecător din Delaware a anulat pachetul salarial record de 56 de miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are la Tesla, scrie Reuters.

Elon Musk cu fiul sauFoto: Marco Lanni / Zuma Press / Profimedia

Consiliul de administrație Tesla a fost criticat pentru că nu a asigurat supravegherea directorului său care conducea mai multe alte companii în același timp.

Judecătorul a constatat că pachetul salarial a fost negociat de Musk cu directori din companie care păreau datori față de Musk.

„Consiliul de Administrație nu a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: a fost chiar necesar acest salariu pentru ca Tesla să-l păstreze pe Musk și să-și atingă obiectivele?”, a scris judecătoarea Kathaleen McCormick.

Decizia vine în timp ce Tesla avertizează asupra încetinirii creșterii, iar industria vehiculelor electrice reevaluează cererea din piață.

Tesla a devenit cel mai valoros producător de automobile din lume sub Musk, dar o mare parte din această valoare se bazează pe așteptările viitoarelor descoperiri, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă.

„Dimensiunea incredibilă a celui mai mare plan de compensare vreodată – o sumă insondabilă – pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze „un viitor bun pentru umanitate””, a scris McCormick în opinia sa de 201 de pagini.

Musk a mărturisit că banii vor fi folosiți pentru finanțarea călătoriilor interplanetare.

„Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte”, a mărturisit el. „Tesla poate ajuta la realizarea acestui lucru”.

Hotărârea vine în timp ce Tesla pregătește o nouă rundă de negocieri salariale cu CEO-ul său. Musk a spus într-o postare pe X luna aceasta că nu se simte confortabil să conducă Tesla dacă nu deține 25% din controlul voturilor. Miliardarul deținea aproximativ 13% din companie la acea vreme.

McCormick a scris că mulți dintre directorii din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv actualii membri Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk și James Murdoch, fiul magnatului mass-media Rupert Murdoch, nu aveau independență din cauza legăturilor lor personale strânse cu CEO-ul. Doi dintre ceilalți directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au arătat o lipsă de independență în decizia de salarizare, a spus ea.

Consiliul are în prezent opt ​​membri, inclusiv CEO-ul său.

Directorii Tesla au susținut în timpul procesului că compania plătea pentru a se asigura că unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să-și dedice atenția producătorului de vehicule electrice. Antonio Gracias, un director Tesla din 2007 până în 2021, a numit pachetul „o mare afacere pentru acționari”.

Amit Batish de la Equilar, o firmă de cercetare a salarizării directorilor, a estimat în 2022 că pachetul lui Musk era de aproximativ șase ori mai mare decât salariul adunat al celor mai bine plătiți CEO din lume.