Italia a înaintat un protest formal pe lângă autoritățile ungare din cauza tratamentului aplicat Ilariei Salis, o femeie italiană care a compărut în fața unei instanțe din Budapesta legată cu lanțuri de mâini și picioare, relatează Reuters.

Ilaria Salis este judecata de o instanta din BudapestaFoto: TG3 / Zuma Press / Profimedia Images

Imaginile cu Salis, o profesoară în vârstă de 39 de ani, condusă în sala de judecată luni cu lanțuri în jurul brâului au făcut înconjorul televiziunilor italiene, opoziția cerând guvernului condus de Giorgia Meloni să facă mai multe lucruri pentru a o ajuta pe italiancă.

Ministrul italian al externelor Antonio Tajani a declarat marți într-o intervenție la un post de radio național că modul în care Salis a fost tratată pare să încalce legislația europeană pentru apărarea drepturilor omului.

„În dimineața aceasta ambasadorul nostru din Ungaria va merge la minister pentru a protesta față de această tratare a persoanei reținute”, a spus șeful diplomației italiene.

Cazul a provocat o situație stânjenitoare pentru premierul Giorgia Meloni și vicepremierul său Matteo Salvini, care au promovat relații strânse cu guvernul naționalist al lui Viktor Orban.

Opoziția italiană a profitat de moment pentru a critica dur executivul lui Meloni.

„Giorgia Meloni, nu suntem interesați de faptul că Orban [îți] este un prieten drag. Prietenii și aliații politici atacă italieni, drepturile și demnitatea lor”, a scris pe rețeaua de socializare „X” fostul premier Giuseppe Conte.

„Este momentul să punem punct acestei rușini, acum”, a subliniat el, liderul Mișcării 5 Stele.

Procurorii ungari cer o pedeapsă de 11 ani pentru italiancă

Salis este acuzată de autoritățile ungare că a participat la un atac al unor activiști antifasciști asupra unor militanți ungari de extrema dreaptă în februarie anul trecut.

Salis a pledat nevinovată în timpul audierii de luni. Procurorii ungari cer o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru ea. Următoarea audiere va avea loc pe 24 mai.

Tajani a declarat marți că autoritățile italiene vor încerca să obțină mutarea lui Salis, care a fost reținută în urmă cu aproape un an, în arest la domiciliu.