Un pensionar morocănos care frecventează o bibliotecă din Moscova s-a plâns de motanul Markiz, ce trăia de opt ani printre cărți, că este „periculos” pentru sănătate, iar felina a ajuns la un adăpost în urma denunțului, scrie The Moscow Times.

Motanul Markiz, expulzat dintr-o biblioteca din Moscova după o plângere a unui pensionarFoto: ostorozhno_moskva / Telegram

Markiz, un motan alb-negru cu părul lung, trăia de opt ani la biblioteca din districtul Strogino din nord-vestul Moscovei.

El a fost trimis să locuiască într-un centru de plasament după ce pensionarul Igor Pochkin, un vechi vizitator al bibliotecii, a trimis o scrisoare conducerii instituției în care se plângea că prezența pisicii a creat un „mediu epidemiologic periculos".

Pochkin a vizitat zilnic biblioteca în ultimii opt ani, potrivit reprezentanților bibliotecii.

„El este foarte conflictual față de toată lumea, chiar și copiii se tem de el. Se ceartă în mod constant", au adăugat aceștia, menționând că Pochkin a depus plângeri împotriva angajaților bibliotecii în trecut.

Bibliotecarii care au avut grijă de Markiz au declarat că au fost nevoiți să se despartă de pisică, deși animalul avea toate documentele medicale necesare și era la zi cu vaccinurile.

Șeful Comisiei pentru mediu din Duma de Stat, Vladimir Burmatov, i-a luat, de asemenea, apărarea lui Markiz, menționând că „nu există nicio regulă care să interzică păstrarea pisicilor în biblioteci".

Peste 150 de vizitatori ai bibliotecii au semnat deja o petiție prin care solicită returnarea motanului cu păr lung.

La începutul acestei luni, rețelele de socializare din Rusia au fost cuprinse de un val de revoltă după ce o pisică pe nume Twix a fost aruncată dintr-un tren și a murit degerată.

Ulterior, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei a ordonat o anchetă în cazul acestui incident.