Un purtător de cuvânt al Casei Albe a calificat luni drept „iresponsabil” și „periculos” apelul la reînființarea coloniilor israeliene în Fâșia Gaza, lansat la un miting recent la Ierusalim la care au participat miniștri din guvernul lui Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Am spus clar că nu poate exista nicio reducere a teritoriului din Gaza”, a adăugat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, în cadrul unei conferințe de presă.

Armata israeliană „va intra în acțiune foarte curând” în nordul țării, la frontiera cu Libanul, unde au loc schimburi de focuri zilnice cu Hezbollah, a declarat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de AFP.

Ministrul le-a spus soldaților staționați în apropierea graniței cu Gaza sau unora din teritoriul palestinian că vor părăsi zona pentru nordul țării.

„Ei vor intra în curând în acțiune (...) așa că forțele din nord sunt întărite”, a declarat Yoav Gallant, adăugând că și rezerviștii își vor părăsi pozițiile pentru a se pregăti pentru aceste operațiuni viitoare.

Șeful Statului Major Herzi Halevi a estimat recent că probabilitatea unui război „în următoarele luni” în nordul țării este acum „mult mai mare decât în trecut”.

De la atacurile mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, care au declanșat războiul din Gaza, a avut loc un schimb constant de focuri între armata israeliană și Hezbollah, o mișcare libaneză aliată cu Iranul și Hamas.