Trei soldați americani au fost uciși și cel puțin 30 au fost răniți după ce o dronă a lovit un avanpost militar din Iordania cunoscut sub numele de Turnul 22.

Soldati americani la exercitii militare comuneFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Reuters a trecut în revistă ce știe despre Turnul 22.

Turnul 22 se află într-o locație importantă din punct de vedere strategic în Iordania, în cel mai nord-estic punct în care granițele țării se întâlnesc cu Siria și Irak.

Se cunosc puține lucruri despre bază. Dar aceasta include sprijin logistic și există 350 de soldați ai armatei americane și ai Forțelor Aeriene la bază.

Turnul 22 se află în apropiere de garnizoana Al Tanf, care se află dincolo de granița cu Siria și care găzduiește un număr mic de trupe americane.

Al Tanf a fost esențială în lupta împotriva Statului Islamic și a avut un rol important în strategia americană de a limita consolidarea militară a Iranului în estul Siriei.

Turnul 22 este situat suficient de aproape de trupele americane de la Al Tanf încât ar putea contribui la sprijinirea acestora, în timp ce ar putea, de asemenea, să contracareze militanții susținuți de Iran în zonă și să permită trupelor să supravegheze ce a rămas din Statului Islamic din regiune.

Armata iordaniană este unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanțării militare externe a Washingtonului.

Iordania are sute de instructori americani și este unul dintre puținii aliați regionali care organizează exerciții ample cu trupele americane pe tot parcursul anului.

De la începutul conflictului sirian, în 2011, Washingtonul a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Ammanul să instituie un sistem elaborat de supraveghere, cunoscut sub numele de Programul de Securitate a frontierei, pentru a opri infiltrarea militanților din Siria și Irak.

Nu este clar ce tip de arme sunt păstrate la bază, apărarea aeriană folosită și ce anume a mers prost în privința atacului cu dronă.

Trei soldați americani uciși și zeci de răniți

Trei soldați ai armatei americane au fost uciși și peste 30 de militari au fost răniți într-un atac cu drone asupra unui mic avanpost american din Iordania, au declarat oficiali americani pentru CNN, marcând astfel prima dată când trupele americane au fost ucise de focuri inamice în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza.

„Vom răspunde", a declarat președintele Joe Biden în timp ce vorbea duminică în Carolina de Sud.

Uciderea a trei americani la Turnul 22 din Iordania, în apropiere de granița cu Siria, reprezintă o escaladare semnificativă a unei situații deja precare în Orientul Mijlociu.

Oficialii au declarat că drona a fost lansată de militanți susținuți de Iran și pare să provină din Siria. Încă se încearcă să se stabilească ce grup este responsabil, conform CNN.

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a confirmat duminică, într-o declarație, că trei soldați au fost uciși și cel puțin 34 au fost răniți în urma unui atac cu dronă care „a avut impact la o bază din nord-estul Iordaniei". Opt militari răniți au fost evacuați pentru a primi îngrijiri, a precizat CENTCOM.

Duminică președintele SUA, Joe Biden, a dat vina pentru acest atac pe grupuri susținute de Iran, potrivit Reuters și AFP.

Un purtător de cuvânt al guvernului iordanian l-a contrazis pe preşedintele american, afirmând că atacul nu a avut loc pe teritoriul Iordaniei, ci la baza americană Al-Tanf din Siria.

Un purtător de cuvânt al Hamas, Sami Abou Zahri, a reacţionat afirmând că acest atac „este un mesaj adresat administraţiei americane”, și anume acela că o „continuare a agresiunii americano-sioniste în Gaza aduce riscul unei explozii regionale” în care se va manifesta furia „întregii” lumi musulmane, notează AFP.

.