Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat vineri că a deschis o investigație asupra mai multor angajați suspectați de implicare în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Guvernul israelian a acuzat ONU că a făcut acest anunț în timp ce toată atenția lumii era îndreptată asupra Curții Internaționale de Justiție, care a decis în privința acuzațiilor că Israelul comite genocid în Gaza: „În orice altă zi, acesta ar fi fost un titlu major”. Statele Unite au reacționat anunțând că au oprit finanțarea pentru UNRWA.

Luptători HamasFoto: Murtadha Al-Sudani / AFP / Profimedia
  • „Autoritățile israeliene au furnizat UNRWA informații despre presupusa implicare a mai multor angajați ai agenției în atacurile oribile asupra Israelului din 7 octombrie.
  • Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului și de a lansa o investigație pentru a stabili fără întârziere adevărul”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni, conform Reuters.

Lazzarini nu a dezvăluit numărul de angajați care ar fi fost implicați în atacurile sângeroase ale Hamas, spunând însă că „orice angajat UNRWA care a fost implicat în acte de teroare” va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală.

Presa israeliană scrie că ar fi vorba despre 12 angajați ai Agenției ONU pentru refugiații palestinieni care ar fi fost în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost informat despre aceste acuzații aduse unor angajați ai agenției pentru refugiații palestinieni și „este îngrozit”, a spus purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

„În orice altă zi, acesta ar fi fost un titlu major”

Guvernul israelian a acuzat ONU că a făcut acest anunț în timp ce toată atenția lumii era îndreptată asupra Curții Internaționale de Justiție, care a decis în privința acuzațiilor că Israelul comite genocid în Gaza.

„În orice altă zi, acesta ar fi fost un titlu major: Israelul prezintă dovezi ale complicității angajaților ONU cu Hamas”, a scris pe platforma X purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, conform Reuters.

Statele Unite anunță oprirea finanțării pentru agenția ONU

Statele Unite sunt „tulburate” de acuzațiile conform cărora 12 angajați ai UNRWA ar fi fost implicați în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și au întrerupt temporar finanțarea către această agenție a ONU, a anunțat Departamentul de Stat, citat de The Times of Israel.

  • „Departamentul de Stat a întrerupt temporar finanțarea suplimentară pentru UNRWA, în timp ce analizăm aceste acuzații și măsurile pe care le ia ONU pentru a soluționa acest caz. Trebuie să existe o responsabilitate pentru oricine a participat la atacurile atroce din 7 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

El a spus că SUA sunt în contact cu Israelul pentru mai multe informații.

De asemenea, șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de aceste acuzații, spunând că este în contact cu UNRWA, fără a anunța însă vreo măsură în privința finanțării Agenției ONU pentru refugiații palestinieni, notează The Times of Israel.