Ministrul german al apărării Boris Pistorius a făcut apel la o „dezbatere națională serioasă” despre viitorul forțelor armate ale țării, afirmând că acestea nu sunt în prezent în condiția necesară pentru a face față problemelor de securitate cu care se confruntă Europa, relatează The Guardian.

Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germaniFoto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

El a făcut comentariile în timpul unui discurs pe care l-a ținut cadeților de la academia militară din Hamburg, subliniind că vorbele sale nu sunt adresate doar militarilor, ci și societății germane mai largi.

„Suntem pregătiți serios să apărăm această țară? Și cine suntem acești 'noi'? Această dezbatere trebuie să aibă loc”, a mai declarat el.

Pistorius, care a preluat portofoliul apărării de la Berlin la aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, a spus de asemenea că pacea și libertatea de care Europa s-a bucurat de decenii „nu mai reprezintă o certitudine irefutabilă” și că Germania se confruntă cu provocări „mai puternice și mai active” decât oricând ca participant la garantarea securității colective a continentului.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni Boris Pistorius a precizat că ministerul pe care îl conduce analizează posibilitatea acceptării rezidenților fără cetățenia germană în forțele armate ca parte a eforturilor de a spori efectivele de la 181.000 la 203.000 de militari până în 2031.

Noile sale comentarii vin după ce în august anul trecut Pistorius a avertizat că, deși a lansat o vastă campanie de modernizare având în vederea invazia rusă din Ucraina, armata germană nu reușește să găsească suficienți recruți și se confruntă cu o rată ridicată a abandonului.

Pistorius a avertizat că un război Rusia-NATO ar putea avea loc în câțiva ani

Armata germană se confruntă cu o penurie cronică de recruți, având nevoie în fiecare an de 20.000 de noi militari pentru a-și păstra efectivul actual de forțe. Pistorius a vehiculat acum posibilitatea oferirii cetățeniei în schimbul serviciului militar, dând exemplu în acest sens Statele Unite.

El a avertizat chiar săptămâna trecută că Rusia ar putea ataca inclusiv o țară NATO în câțiva ani, motiv pentru care Germania trebuie să își consolideze rapid capacitățile în domeniul apărării.

„Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi - cel mai recent din nou împotriva prietenilor noştri din statele baltice”, a declarat Pistorius într-un articol publicat de cotidianul Tagesspiegel vineri, la exact un an de la preluarea mandatului de ministru federal al apărării.

Miercurea aceasta el a anunțat de asemenea că guvernul german a autorizat în premieră transferarea de elicoptere militare către Ucraina în condițiile în care executivul condus de cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să sprijine Kievul cu asistență militară în valoare de peste 7 miliarde de euro doar anul acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 702-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.