Orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza este în continuare scena unor lupte violente, care au forţat deja mii de persoane să fugă, în timp ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, care ar putea dispune Israelului să-şi limiteze ofensiva în Gaza, fără a putea să-l forţeze însă să facă acest lucru, scrie AFP. Vineri, în cea de a 112-a zi de război, Armata israeliană a anunțat că peste noapte au continuat atacurile în Khan Yunis, iar zeci de luptători Hamas înarmați au fost uciși.

Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israelieneFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata israeliană (IDF) a anunțat că luptele continuă în Khan Younis, forțele terestre ale Diviziei 98 ucigând zeci de luptători Hamas înarmați, în timp ce forțele aeriene au lansat un nou val de lovituri, scrie The Times of Israel.

Peste noapte, avioanele israeliene de luptă au lovit mai multe obiective Hamas în zona Khan Younis, inclusiv apartamente folosite de agenți, depozite de arme, posturi de observare, spune armata israeliană, anunțând că au fost uciși zeci de luptători înarmați, conform The Times of Israel.

Comunitatea internațională, îngrijorări tot mai mari: „Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli”

În ultimele ore, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de populaţia civilă din sudul Fâşiei Gaza, în special din zona Khan Yunis, unde 13 persoane au fost ucise miercuri, când tancurile au tras asupra unui adăpost aparţinând Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). Potrivit ONU, alți 56 de oameni au fost răniţi, dintre care 21 în stare critică, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

După Statele Unite, Franţa a condamnat atacurile ucigaşe, cerând Israelului, fără a-l acuza direct, să „respecte dreptul internaţional”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a declarat „extrem de îngrijorată” de „situaţia disperată” a civililor din Khan Yunis, epicentrul războiului din sudul teritoriului palestinian asediat, cerând Israelului o încetare umanitară a focului, conform AFP.

„Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli, iar dreptul umanitar internaţional se aplică şi luptei împotriva teroriştilor. Israelul trebuie să respecte acest lucru ca toate celelalte state din lume, chiar şi într-un context dificil, în care Hamas încalcă toate regulile şi foloseşte oamenii ca scuturi umane”, a declarat Annalena Baerbock.

„Cum puteam ieşi?”

Potrivit unui jurnalist AFP, bombardamentele au fost neîncetate joi în Khan Yunis, unde s-ar ascunde conducerea locală a Hamas, potrivit armatei israeliene, care a acuzat mişcarea islamistă că a comis „atacuri teroriste” în această zonă.

„Am încercat să ieşim, dar când m-am uitat afară am văzut tancurile trăgând. Cum puteam ieşi? Nu ne-au dat nicio şansă să plecăm. Au spus că este un loc sigur, dar în cele din urmă ne-au lovit într-o instalaţie a ONU”, a declarat pentru AFP, de pe patul de spital, Ahmad Katra, un palestinian rănit.

În ultimele zile, mii de oameni au fugit din Khan Yunis în încercarea de a se refugia în Rafah, un oraş de la graniţa cu Egiptul, unde se concentrează deja majoritatea celor 1,7 milioane de palestinieni strămutaţi de război.

Decizii aşteptate la Curtea Internaţională de Justiţie

Confruntată cu acest număr mare de victime şi cu distrugerile zilnice, Africa de Sud a depus luna trecută o cerere urgentă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), susţinând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

Fără a se pronunţa pe fond, cea mai înaltă instanţă a ONU urmează să se pronunţe vineri după-amiază cu privire la măsurile urgente de protecţie a palestinienilor din Gaza. Însă, deşi ordinele sale sunt obligatorii din punct de vedere juridic, Curtea nu are mijloace de a le pune în aplicare.

Joi, Hamas s-a angajat să respecte o încetare a focului dacă aceasta ar fi cerută de această instanţă de la Haga, cu condiţia ca şi Israelul să se conformeze.

Guvernul israelian critică această procedură juridică, dar spune că este implicat în discuţii pentru un acord în Gaza care ar include, printre altele, eliberarea ostaticilor din Gaza şi a prizonierilor palestinieni deţinuţi în Israel.

Șeful CIA, în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelieni

De asemenea, șeful CIA se va deplasa în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelian şi egiptean şi cu prim-ministrul Qatarului în speranţa de a negocia un armistiţiu şi o eliberare a ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, au informat joi Washington Post şi site-ul de ştiri Axios, potrivit AFP.

William Burns, care a făcut deja mai multe deplasări de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, are programat să se întâlnească cu şeful Mossad-ului David Barnea, şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel şi prim-ministrul Qatar Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, potrivit Washington Post şi Axios, care precizează că această călătorie urmează să aibă loc în zilele următoare, fără însă a oferi informaţii despre locul unde va avea loc întâlnirea.

Deşi a refuzat să confirme informaţiile, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a amintit că William Burns a fost deja implicat în negocierile unui acord privind ostaticii implementat la sfârşitul lunii noiembrie şi a indicat că "participă la eforturile noastre de a încheia un altul".

La sfârşitul lunii noiembrie, un armistiţiu de o săptămână a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni închişi în Israel.

Qatar, Egipt şi SUA încearcă în prezent să medieze pentru a obţine un nou armistiţiu.

Brett McGurk, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, se află în regiune săptămâna aceasta pentru a participa la negocieri, potrivit Casei Albe.

Conform Axios, Israelul a oferit Hamas, prin medierea Qatarului şi a Egiptului, o pauză de două luni în lupte în schimbul eliberării tuturor ostaticilor. Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de ostatici se află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 sunt presupuşi morţi.