Un fost consilier economic și aliat apropiat al lui Donald Trump, Peter Navarro, a fost condamnat joi la patru luni de închisoare pentru obstrucționarea organelor de anchetă ale Congresului, care îl chemase să depună mărturie despre asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, potrivit AFP.

asaltul asupra Capitoliului american din 6 ianuarie 2021Foto: Ardavan Roozbeh / Zuma Press / Profimedia

Un alt fost consilier al fostului președinte american, Steve Bannon, fusese deja condamnat la patru luni de închisoare pentru aceleași infracțiuni în 2022, dar a făcut apel.

Joi, judecătorul Amit Mehta apronunțat aceeași sentință pentru Peter Navarro, care și-a anunțat intenția de a face apel, și i-a aplicat și o amendă.

Peter Navarro a fost condamnat în septembrie sub acuzația de a fi refuzat, în februarie 2022, să participe la o reuniune a comisiei din Camera Reprezentanților care investighează evenimentele din 6 ianuarie 2021 și să îi furnizeze documente.

În acea zi, sute de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului american, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden.

Donald Trump nu a fost urmărit direct pentru aceste evenimente, deși Comisia de anchetă privind 6 ianuarie 2021 a recomandat în decembrie 2022 să fie acuzat penal, inclusiv de apel la rebeliune și complot împotriva instituțiilor americane.

Republicanul a fost totuși pus sub acuzare în august 2023 de un tribunal federal din Washington și apoi de instanțele din statul Georgia (sud-est) pentru presupusele sale încercări ilegale de a inversa rezultatele alegerilor din 2020.

Fostul președinte pretinde „imunitate absolută” pentru acțiunile sale în perioada în care se afla la Casa Albă, dar judecătoarea din procesul său federal de la Washington, Tanya Chutkan, a respins în decembrie apelul său pentru anularea procesului din acest motiv.

O curte de apel federală din Washington urmează să se pronunțe în următoarele zile, după ce va audia argumentele apărării și ale acuzării pe 9 ianuarie.