Institutul Ifo pentru Cercetări Economice și-a redus previziunile de creștere pentru Germania în 2024 de la 0,9% la 0,7%, arată un comunicat remis HotNews. „Acum, când comisia pentru buget a parlamentului german a căzut de acord asupra bugetului federal, estimăm că a realizat economii suplimentare de sub 19 miliarde de euro”, spune Timo Wollmershäuser, șeful prognozelor din Ifo.

Birou de migrație și azil în GermaniaFoto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP / Profimedia

„Companiile și gospodăriile vor suporta o povară mai mare sau vor avea parte de mai puține scutiri, iar cheltuielile guvernamentale vor fi reduse”

Măsurile de consolidare a bugetului au devenit necesare după ce Curtea Constituțională Federală a Germaniei a declarat în noiembrie 2023 că alocările inițiale al Guvernului pentru pandemia de coronavirus sunt neconstituționale și, prin urmare, nule.

La momentul întocmirii Prognozei economice ifo din decembrie, când estimările de creștere fuseseră calculate la 0.9% era complet neclar în ce măsură vor fi reduse cheltuielile sau cum vor fi crescute impozitele; din acest motiv, prognoza de bază presupunea că toate măsurile de politică fiscală planificate până la acel moment vor fi aplicate indiferent de deficitul bugetar. Deoarece era previzibil că vor fi necesare eforturi suplimentare de consolidare pentru a reduce decalajul bugetar, prognoza a inclus un scenariu de risc care a estimat impactul asupra economiei germane al unui pachet de măsuri în valoare de 20 de miliarde EUR.