Marți, secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat opoziția Statelor Unite față de modificarea teritorială în Fâșia Gaza, care a fost lovită de bombardamente israeliene ca represalii la atacul Hamas, potrivit AFP.

Tancuri israeliene la granița cu Fâșia GazaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Aflat într-o vizită în Nigeria, Blinken a răspuns, în timpul unei conferințe de presă la Abuja, la sugestiile potrivit cărora Israelul ar crea o zonă tampon în interiorul Fâșiei Gaza, ipoteză care a stârnit furia lumii arabe.

Secretarul de stat american și-a exprimat înțelegerea față de măsurile temporare, afirmând că Israelul are dreptul de a preveni un nou atac precum cel comis de mișcarea islamistă palestiniană la 7 octombrie și de a-i liniști pe locuitorii care trăiesc în apropierea Fâșiei Gaza.

„Este pe deplin adecvat, și este un lucru pe care îl susținem, ca acești oameni să se poată întoarce la casele lor și să fie puse în aplicare măsurile de securitate necesare pentru ca ei să poată face acest lucru în condiții de încredere. Dacă sunt necesare aranjamente tranzitorii pentru a permite acest lucru, este un lucru”, a declarat el presei.

„Dar în ceea ce privește statutul permanent al Fâșiei Gaza, am fost foarte clari, rămânem clari că nu vom invada teritoriul acesteia”, a mai spus el.

Statele Unite sunt principalul susținător diplomatic și militar al Israelului, dar solicită, de asemenea, Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii.

Războiul a fost declanșat de un atac al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, și a lansat o vastă operațiune militară care a ucis 25.490 de palestinieni, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.