Cinci persoane au pătruns marți după-amiază în ambasada Iranului din Suedia, la periferia orașului Stockholm, înainte de a fi evacuate, a anunțat poliția din capitala suedeză, potrivit AFP.

Politie SuediaFoto: Eric Farrelly / Alamy / Profimedia Images

„Poliția a fost alertată la ambasada iraniană pentru că erau oameni afară și cinci persoane au intrat în zona ambasadei”, a precizat aceasta într-un comunicat. O persoană a fost arestată sub suspiciunea de agresiune.

Toate persoanele au fost evacuate, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru TV4, adăugând că nu a putut spune dacă adunarea din fața ambasadei a fost autorizată.

Relațiile dintre Suedia și Iran s-au deteriorat și mai mult în decembrie, după ce o curte de apel suedeză a confirmat condamnarea la închisoare pe viață a unui fost oficial al sistemului penitenciar iranian, Hamid Noury, pentru execuții în masă în 1988.

Mai mulți cetățeni suedezi sunt reținuți în Iran, inclusiv Johan Floderus, un diplomat care lucrează pentru Uniunea Europeană, care a apărut în instanță în decembrie sub acuzația de conspirație cu Israelul.

Iranul a folosit deja străinii deținuți ca monedă de schimb pentru a obține eliberarea cetățenilor săi din străinătate, iar mass-media suedeză a evocat, de asemenea, posibilitatea unui schimb de prizonieri.