Brett McGurk, consilierul lui Joe Biden, se află în Orientul Mijlociu pentru a discuta despre o „pauză” în ostilitățile din Gaza, în vederea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trimisul președintelui american „se află marți la Cairo” și va face și alte escale în regiune, iar „unul dintre lucrurile pe care le discută este potențialul unui nou acord de eliberare a ostaticilor, ceea ce ar necesita o pauză umanitară de o anumită durată”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

El a descris discuțiile ca fiind „serioase”.

„Am fi foarte favorabili unei pauze mai lungi decât săptămâna pe care am obținut-o anterior, dacă acest lucru ne-ar da ocazia să scoatem ostaticii și să aducem mai mult ajutor umanitar în Fâșia Gaza”, a adăugat el.

John Kirby nu a vrut să dea mai multe detalii despre cât ar putea dura această pauză.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în enclavă de către Hamas.

Aproximativ o sută au fost eliberate la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul unui schimb de prizonieri palestinieni, în urma unor negocieri desfășurate prin intermediul Qatarului, la care Statele Unite au jucat un rol activ.

Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă reținuți în teritoriu, dintre care 28 ar fi murit.