Consiliul de Apărare al Lituaniei a decis să inițieze negocieri pentru a cumpăra tancuri Leopard 2 din Germania, a declarat marți ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, în contextul în care această țară membră NATO încearcă să-și doteze armata cu un batalion de tancuri, transmite Reuters.

Tancuri Leopard 2A4Foto: Andrew Chittock / Alamy / Profimedia Images

Leopard 2 este fabricat de Krauss-Maffei Wegmann, parte a grupului tehnologic germano-francez KNDS.

„Intenția noastră este crearea unui batalion de tancuri, dar multe vor depinde de condiții, cum ar fi prețul pe care îl vom conveni. Așa că nu pot să dau încă detalii", a spus el.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, NATO s-a angajat să își consolideze prezența la granița estică a Alianței.

Lituania, țară vecină atât cu Rusia, cât și cu aliatul ei apropiat, Belarusul, nu este dotată în prezent cu tancuri, însă are zeci de blindate de luptă și transport al infanteriei.

Noua unitate de tancuri este programată să fie gata de luptă până în 2030.

Germania s-a angajat să desfășoare permanent o brigadă pregătită de luptă de aproximativ 4.800 de soldați în Lituania până în 2027. Aceasta va fi prima desfășurare permanentă de trupe germane în străinătate de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Germania conduce forța internațională NATO de peste 1.000 de soldați în această țară din 2017.

Lituania a primit recent ultimele unități ale unei comenzi de 670 de milioane de euro de 91 de vehicule blindate de luptă Boxer de producție germană, pe care le-a ordonat în 2016.