Familiile ostaticilor israelieni răpiți de Hamas pe 7 octombrie au protestat sâmbătă în fața reședinței lui Netanyahu cerând guvernului să acorde mai multe șanse negocierilor și să-i aducă acasă pe cei dragi, potrivit Times of Israel.

Manifestație la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilorFoto: Leo Correa / AP / Profimedia

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă în centrul Tel Avivului pentru a cere returnarea ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza și alegeri anticipate pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu.

Demonstranții au mărșăluit prin Piața Habima, unii purtând pancarte care îl pedepsesc pe Benjamin Netanyahu cu sloganuri precum „fața răului” și cerând „alegeri acum”, potrivit AFP.

Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni intense pentru a obține întoarcerea ostaticilor răpiți pe 7 octombrie în timpul unui atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, apoi duși în Fâșia Gaza, unde Israelul duce de atunci un război împotriva acestei mișcări palestiniene.

„Sângele lor este pe mâinile voastre. I-ați abandonat”

Omer participa la festivalul de muzică Re'im pe 7 octombrie, când a început atacul terorist al Hamas. El suferă de astm, precum și de boala celiacă, care nu necesită medicație, dar care înseamnă că este periculos pentru el să mănânce alimente cu gluten - cum ar fi pâinea, despre care mulți ostatici eliberați au spus că a fost principala hrană oferită în captivitatea Hamas.

Carmit Palty Katzir, a cărei mamă, Hanna, a fost eliberată din Gaza în timpul armistițiului temporar din noiembrie, a declarat că, deși este prea târziu pentru tatăl ei, Rami, care a fost ucis la 7 octombrie, există încă o șansă de a-l salva pe fratele ei, Elad, care este încă deținut în Gaza.

„Mama mea s-a întors din captivitate după 49 de zile, nu-mi pot imagina în ce stare se află oamenii după 105 zile”, a declarat Palty Katzir. Hanna Katzir s-a întors din Gaza în stare medicală gravă.

„Timp de 105 zile, guvernul israelian i-a abandonat în fața soartei lor, a morții, a bombardamentelor armatei israeliene, i-a abandonat în mâinile unor criminali psihopați”, a spus ea.

Adresându-se lui Netanyahu și guvernului, Palty Katzir a spus „Sângele lor este pe mâinile voastre. Viețile lor sunt responsabilitatea voastră. I-ați abandonat pe 7 octombrie, continuați să îi abandonați și acum. Cu fiecare zi care trece, ei se vor întoarce acasă în sicrie”.

„Aveți două opțiuni: fie faceți o înțelegere, fie plecați din casă și spuneți: „Carmit, aleg să sacrific viața fratelui tău pentru că înfrângerea Hamas este mai importantă pentru mine”, a spus ea.

„Ei ne spun că fac tot ce pot, dar nu este adevărat, ne mințiți. Ei fac un singur lucru - presiune militară, iar presiunea lor militară îi ucide pe răpiți”, a spus ea.

„Presiunea lor i-a ucis pe Yossi Sharabi și Itai Svirsky, care au supraviețuit 99 de zile în captivitate, și pentru ce? Dacă ați face tot ce puteți, ați opri luptele și ați elibera răpitorii”, a spus ea pentru Times of Israel.